{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Udruženje poslodavaca FBiH: Novi Zakon o radu dovest će do povećanog zapošljavanja

3.8.2015. u 13:56
51
33
Udruženje poslodavaca FBiH: Novi Zakon o radu dovest će do povećanog zapošljavanja
51
Udruženje poslodavaca FBiH: Novi Zakon o radu dovest će do povećanog zapošljavanja
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što su oba doma Parlamenta FBiH usvojila Zakon o radu iz Udruženje poslodavaca FBiH kažu da će ovaj zakon dovesti do otvaranja novih radnih mjesta ali i poboljšanja radnih uslova.
“Nakon gotovo osam godina neuspjelih pokušaja, konačno je usvojen novi Zakon o radu. Mada nije idealan, zadovoljni smo što napokon imamo novi zakon, jer je njegovim usvajanjem otvoren proces strukturnih reformi, koji će dovesti do povoljnijeg poslovnog ambijenta, a time i do ekonomskog rasta i novog zapošljavanja, te dugoročno i do poboljšanja uslova rada”, kaže se u saopćenju.


Iz Udruženja poslodavaca FBiH navode kako nisu zadovoljni time, što se još jednom pokazalo, da je naše društvo duboko podijeljeno i da je proces donošenja odluka veoma komplikovan, dugotrajan i neefikasan.

“Očekujemo da će se naredne reformske mjere usvajati i provoditi na efikasniji i brži način, uz sinergetsko djelovanje pozicije i opozicije, sindikata i svih drugih. Ubjeđeni smo da dobri radnici nemaju razloga za strah od novog zakona. Uz provođenje drugih sistemskih mjera, zakon će omogućiti bolji i ujednačen nivo zaštite prava radnika”, stoji u saopćenju.

Poslodavci pozivaju Vladu FBiH da nastavi sa provođenjem reformskih procesa te da u taj proces budu uključeni svi društveni subjekti. Također, poslodavci pozivaju i opoziciju da se direktnije i aktivnije uključi u kreiranje novih reformskih zakona.
“Pozivamo poslodavce da prate implementaciju mjera koje će unaprijediti poslovni ambijent i želimo da ih ohrabrimo da, sukcesivno sa stvaranjem neophodnih preduslova, otpočnu sa realizacijom novih investicija i novim zapošljavanjem. Pozivamo poslodavce koji posluju u sivoj zoni, a koji su inače naša nelojalna konkurencija, da prijave radnike, plaćaju poreze i doprinose te da poslovanje prebace u formalne tokove. Pozivamo kontrolne organe da sistemski provode mjere na kontroli provođenja zakona”, kaže se u saopćenju.
Iz Udruženje poslodavaca FBiH pozivaju Savez samostalnih sindikat BiH da još u ovom mjesecu započnu pregovorima za izradu novog okvirnog kolektivnog ugovora.

“Pozivamo i sve druge društvene subjekte (mediji, akademska zajednica, NVO sektor i dr.) da nam se pridruže u našim aktivnostima na stvaranju uslova za primjenu sljedećih principa:nema neformalnog zapošljavanja, nema besplatnog rada, nema isplate plata bez isplate doprinosa, bitno poboljšati minimalnu platu, stalan pritisak na kontrolne organe na suzbijanju sive ekonomije”, navode iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: