biznis
0

Udruženje poljoprivrednika očekuje konkretne mjere za domaću poljoprivredu

FENA
Udruženje poljoprivrednika u BiH očekuje od državnih vlasti da donesu konkretne mjere iz svoje nadležnosti za domaću poljoprivredu.

Ovo udruženje u saopćenju za javnost navodi da su dugo najavljivane mjere Vijeća ministara za preveniranje mogućih negativnih efekata Sporazuma CEFTA na domaću poljoprivredu konačno koncipirane i ponuđene na usvajanje državnom parlamentu.

Doduše, kako se dodaje, pod nazivom koji i nema puno veze sa spomenutim preveniranjem. Naime, naziv im je promijenjen u "Mjere za implementaciju Sporazuma CEFTA“ a sadržaj im je sveden na prepričavanje onih mjera koje su programirane drugim aktima Vijeća ministara ili entiteta.

Udruženje je predložilo državnim parlamentarcima da oslobode dizel za poljoprivrednike raznih nameta (tzv. "plavi dizel), da natjeraju resorne vlasti da donesu i implementiraju program zasijavanja nezasijanih oranica, da natjeraju Ured za veterinarstvo i Agenciju za obilježavanje životinja da rade svoj posao, da osposobe i akreditiraju potrebne laboratorije.