Uspješna godina
95

Udruženje PLUS peti jubilej proslavlja uz Dženanu Husremović i Arneja Misirlića

Klix.ba
U sarajevskom Meeting Pointu u srijedu, 13. decembra, u 19 sati održat će se šesnaesta konferencija Vaša(r) ideja, kojom Udruženje za kreativno učenje PLUS zaokružuje još jednu uspješnu godinu i proslavlja jednako uspješan peti jubilej.

Na koferenciji će o različitosti kao vrijednosti govoriti Dženana Husremović, profesorica na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu čiji su profesionalni interesi istraživanja i aktivnosti iz područja upravljanja karijerom, obrazovnih politika i organizacijske psihologije.

Učesnicima će se obratiti i fotograf Arnej Misirlić, vlasnik i idejni tvorac Šećerlama Weddings foto i video produkcije za vjenčanja, kao i Komitet produkcije koja se bavi video produkcijom reklama i spotova, a koji je kroz svoj rad sarađivao s imenima poput Dine Merlina, Tife, Ace Pejovića, Jale Brata, Frenkieja, Bube Corellija, Amela Ćurića, Danisa Tanovića te istaknutim kompanijama poput Granoffa, NLB Banke, Sberbanke, Nokie, Turkish Airlinesa, Opela, Binga, Mercatora i mnogih drugih.

Konferenciju će ovog puta otvoriti učenici. Naime, pet timova iz cijele Bosne i Hercegovine – Stolac, Livno, Maglaj, Goražde i Sarajevo intenzivno su, tokom cijele godine, kroz različite medije radili na inspirativnim pričama iz svojih lokalnih zajednica.

Na šesnaestoj konferenciji posjetioci će imati priliku pogledati njihove filmske narative i čuti njihova iskustva realizacije kreativnih ideja.

Udruženje za kreativno učenje PLUS konferenciju Vaša(r) ideja organizira od 2012. godine i do sada su ugostili preko šezdeset zanimljivih i inspirativnih predavača, poduzetnika, umjetnika, aktivista iz Bosne i Hercegovine koji su usprkos sistemu u kojem živimo uspjeli ostvariti nevjerovatne rezultate vlastitim radom i zalaganjem.

Predavanja sa prethodne konferencije:

"Nemojte nikada prestati pokušavati" naslov je predavanja mladog poduzetnika Amela Mukače, marketinškog konsultanta, suosnivača kompanija krompir.ba i grickalica.ba. Amel Mukača je tokom svog izlaganja skrenuo pažnju mladima kako je najveće obrazovanje zapravo ono koje sami steknu, a da su najveće vrijednosti koju posjeduju kreativne ideje u njihovoj glavi. Predstavio se kao "vizionar koji stvara, kreira i pravi", te pozvao sve zainteresirane mlade ljude da ga kontaktiraju ukoliko mu se žele pridružiti u idućem velikom projektu privremeno nazvanom "projekt x".

Edin Zuhrić, profesor, profesionalni sportski penjač, alpinista, trener sportskog penjanja, prvak i viceprvak u sportskom penjanju u leadu, koji za sebe kaže da je prije svega otac i muž, razobličava stereotip o sportskom penjanju kao "ekstremnom sportu" ističući da je zapravo riječ o porodičnom sportu i o aktivnosti koja nema starosni limit. Za Zuhrića je penjanje i vrsna metafora života, jer u oba aspekta moramo imati cilj kako ne bismo lutali. Penjanje je, za Zuhrića, ukratko, izlazak iz zone komfora.

Doc.dr. Mario Hibert sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu čije je predavanje nosilo naziv "Life that wasn't there: ogled o nevidljivosti", nastojao nas je potaći na razmišljanje o pozadini onoga u čiju površinu neprestano "buljimo", nove, vještački kreirane 'osnovne potrebe' - interneta. Neka od ključnih pitanja koja postavlja Hibert su: kako spoznati život kojeg više nema i kakva arhitektura stoji iza onoga što danas u potpunosti oblikuje naše živote? Mario Hibert nas, također, navodi da promislimo o datosti i opasnostima odmjeravanja života prema tome da li postojimo ili ne postojimo na mreži. Hibertovo predavanje je smjelo, izazovno i poučno te vrijedi svakog trenutka pažnje.

Pojekt Vaša(r) ideja je podržala Američka ambasada u BiH, a realizira se u saradnji sa kinom Meeting Point, Asocijacijom srednjoškolaca u BiH te pod pokroviteljstvom Ministarstva za nauku, obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo.