{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Udruženje deviznih štediša BiH: Obustaviti sve radnje vezane za isplatu devizne štednje

F
15.5.2007. u 11:24
0
0
Udruženje deviznih štediša BiH: Obustaviti sve radnje vezane za isplatu devizne štednje
0
Udruženje deviznih štediša BiH: Obustaviti sve radnje vezane za isplatu devizne štednje
Udruženje za zaštitu deviznih štediša u BiH uputilo je danas premijeru FBiH Nedžadu Brankoviću pismo u kojem poziva Vladu FBiH da obustavi sve radnje vezane za isplatu devizne štednje, dok se ne otklone zloupotrebe koje su izvršile Agencija za verifikaciju i Federalno ministarstvo finansija.
Ovo udruženje navodi kako nisu prošla ni četiri dana od sastanka na kojem je dogovorena zajednička saradnju predstavnika Vlade i Udruženja u iznalaženju rješenja za otklanjanje problema vezanih za staru deviznu štednju u bankama sa sjedištem u FBiH, a generiran je novi problem od Vlade FBiH, odnosno Federalnog ministarstva finansija.

Odmah nakon sastanka, kako ističu, Federalno ministarstvo je požurilo da objavi da će izvršiti isplate verifikovane devizne štednje i dalo pregled potvrda o izvršenoj verifikaciji potraživanja po osnovu računa štare devizne štednje u periodu januar - februar ove godine.

Kako tvrde u Udruženju deviznih štediša u BiH, cilj ovolike žurbe Federalnog ministarstva finansija je želja da se sakriju nezakonite i kriminalne radne učinjene u postupku verifikacije stare devizne štednje u Agencijama za verifikaciju na teritoriji FBiH.

- Ovo nas nije iznenadilo, jer smo namjeru prikrivanja kriminala prepoznali u govoru predstavnika Federalnog ministarstva finansija na našem zajedničkom sastanku, na šta smo mi reagirali demonstrativnim napuštanjem sastanka, navode u ovom udruženju.

Dodaju kako su ovakavim vidom izlaska sa sastanka željeli premijeru i članovima Vlade FBiH izraziti stav neslaganja s predstavnikom Ministarstva finansija.

Udruženje smatra kako najveći problemi deviznih štediša u FBiH dolaze iz ponašanja Federalnog ministarstva finansija od 2001. godine do danas, koje je odbilo ispoštovati presude Ustavnog suda FBiH i zakonske odredbe, te dovelo u pitanje pravnu sigurnost u BiH.

Članovi Udruženja za zaštitu deviznih štediša pozivaju premijera Brankovića da poduzme potrebne mjere u sprječavanju izvršenja nezakonitih i kriminalnih radnji i da ostane kod ranijeg dogovora s ovim udruženjem.

- Mi ćemo o ovome obavijestiti Finansijsku policiju u FBiH, OHR i Evropski sud za ljudska prava kojem smo podnijeli nekoliko hiljada predstavki protiv BiH, navodi Udruženje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: