biznis
0

Udruga someliera BiH na Vino-festu

Sarajevo-x.com
Na predstojećoj prezentacijsko-promotivnoj manifestaciji "Vino fest – festival vina, sira i pršuta“, koja će se 31. januara i 1. februara održati u Ljubuškom, nazočnim vinarima, izlagačima i posjetiteljima predstaviti će se i Udruga sommeliera Bosne i Hercegovine.

Budući da se o sommelierima, ko su oni i što rade relativno malo zna na ovim prostorima, jedan od članova Udruge sommeliera BiH Radovan Vukoje nam pojašnjava kako riječ sommelier dolazi iz francuskog jezika, a najbolje bi se prevela kao vinotoča, vinoposlužitelj, konobar za vino.

Tačnije, sommelier je vinski ekspert koji je u hotelima, restoranima i vinotekama zadužen za nabavku, skladištenje i čuvanje, a ponajprije za slaganje određenog vina s hranom, te je svojim poznavanjem vina u stanju steći povjerenje gosta u odabir idealnog vina uz određeno jelo. Uz to sommelier treba znati i kako vino očuvati 10-ak pa i više godina čime će se određena prigoda i dodatno uveličati. Udruga sommeliera BiH osnovana je prošle godine i za sada broji 10 članova, isključivo zaljubljenika u vino i vinske okuse.

Cilj Udruge je podizanje vinske kulture u Bosni i Hercegovini koja još uvijek nije na razini kakvu zaslužuje, a predstojeći ljubuški Vino Fest – Festival vina, sira i pršuta idealna je prilika za pobliže upoznavanje sa samim zvanjem sommeliera.

Osim što sommelier mora znati sve o vinu koje predstavlja, mora znati i informacije o vinariji iz koje je dotično vino poteklo kao i o području na kojem je nastalo. Svaki restoran ili hotel koji drži do svoga ugleda, kako kaže Radovan Vukoje, trebao bi imati svoga sommeliera, a jedan od planova Udruge sommeliera BiH je i izobrazba budućih sommeliera.

Inače, Udruga sommeliera Bosne i Hercegovine po prvi puta se predstavila na prošlogodišnjem FestTouru – Festivalu turizma u Doboju, a na Vino Festu – Festivali vina, sira i pršuta članovi Udruge imati će se prilike sastati i sa sommelierima susjednih zemalja koji su najavili svoj dolazak u Ljubuški 31. januara i 1. februara.