{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Učešće metalskog sektora u bh izvozu 52,5 posto

F
14.2.2007. u 15:39
0
0
Učešće metalskog sektora u bh izvozu 52,5 posto
0
Učešće metalskog sektora u bh izvozu 52,5 posto
Vodeći izvozni sektor bh. ekonomije je metalski sektor čije je učešće u izvozu BiH u prošloj godini bilo 52,5 posto.
Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH izvoz metalskog sektora s koksom i željeznom rudom lani je značajno povećan u odnosu na prethodne godine i iznosio je 2.769.770.974 KM.

Sektor proizvodnje metala i metaloprerade imao je ključni značaj za ekspanziju izvoza BiH, što je samo jedan od razloga koji je opredijelio izradu studije „Razvoj izvoznih potencijala i konkurentnosti metalskog sektora BiH“. Autori studije su Fikret Čaušević i Ante Domazet s Ekonomskog instituta u Sarajevu.

Studiju je finansirala Američka agencija za međunarodni razvoj USAID, a napravljena je uz tehničku podršku URBAN instituta iz Washingtona i u suradnji s Vanjskotrgovinskom komorom BiH.

U studiji je dat prikaz i analiza metalskog sektora i prijedlozi na koji način ga unaprijediti i podići njegovu konkuretnu sposobnost kao pokretača izvozne orijentacije zemlje.

Kroz četiri međusobno logički povezana dijela u studiji data je kratka i pregledna prezentacija predratne ekonomske strukture zemlje i osnovni trendovi u strukturi ekonomije u poslijeratnom periodu. Sadrži prikaz ostavarenih rezultata u proizvodnji i izvozu metalskog sektora BiH u periodu 2002.- 2005.

Poseban dio pruža pregled i analizu uspješnosti poslovanja kompanija metalskog sektora, a razmatra se i problem konkurentnosti metalskog sektora utemeljenog na savremenom konceptu dvostrukog dijamanta konkurantskih prednosti, te globalnog prikaza swot analize metalskog sektora zemlje.

Prezentacija ove studije bit će održana naredne srijede u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: