|

Ubiparip: Za mjesec dana stav o gradnji Buk Bijele

Ubiparip: Za mjesec dana stav o gradnji Buk Bijele
0
F
FENA
12.12.2007. u 17:04
0
komentara
0

dijeljenja
Ubiparip: Za mjesec dana stav o gradnji Buk Bijele
Ministar privrede, energetike i razvoja Republike Srpske Rajko Ubiparip izjavio je da će se u narednih mjesec dana definirati konačan stav koji će omogućiti početak gradnje energetskih objekata na Drini, Buk Bijele i, eventualno, hidroelektrane Foča, a da elektroprivrede Srbije i RS-a na bazi usvojenog Programskog zadatka trebaju da pripreme idejno rješenje i prethodnu studiju opravdanosti.
Ubiparip je o ovim pitanjima razgovarao u Beogradu s ministrom rudarstva i energetike u Vladi Srbije Aleksandrom Popovićem.

Ministar Ubiparip je kazao da se dio pitanja o kojima je razgovarano odnosi na rješavanje imovinskopravnih odnosa na dijelu gasovoda od granice Srbije do Zvornika i ostvarivanje prava Srbije i RS-a u Jugoslavenskom naftovodu.

„Timovi zaduženi za rješavanje imovinskopravnih odnosa bi trebali da svoje rješenje predoče vladama Srbije i RS-a i nadam se da ćemo do kraja januara uspješno riješiti ovaj problem“, saopćeno je iz entitetskog ministarstva privrede.

Ubiparip je kazao da i RS mora stvoriti uvjete da se uradi magistralna gasna mreža, a kasnije, zavisno od interesiranja dobavljača i građana, da se razvije i sekundarna mreža koja bi bila motor za razvoj nekih novih projekata, te izrazio očekivanje da će se realizirati nastojanja da magistralni gasovod „južni potok“ djelimično prolazi kroz istočni dio RS-a, čime bi i BiH postala tranziciona zemlja za snabdijevanje dijela Evrope.

„Mislim da će početkom sljedeće godine biti konkretizirani razgovori u vezi s tim tranzitnim pravcem, odnosno da dio tog gasovoda ide kroz RS, tj. BiH“, naveo je Ubiparip.

Govoreći o Jugoslavenskom naftovodu, on je istaknuo da Srbija i RS pokušavaju da kompletiraju dokumentaciju da bi u zajedničkom nastupu mogli da ostvare dio prava koji proizilazi iz ulaganja u izgradnju ovog naftovoda.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.