biznis
0

Ubiparip: Prerada nafte u brodskoj rafineriji u augustu

FENA
Bosanski Brod
Bosanski Brod
Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu mogla bi početi s radom u augustu i to sa starom linijom od 1,3 miliona tona, tako da je u Energetskom bilansu RS-a za ovu godinu planirana prerada sirove nafte u količini od 500 hiljada tona, izjavio je danas ministar privrede, energetike i razvoja RS-a Rajko Ubiparip.

On očekuje da će Konkurencijsko vijeće BiH razmotriti sva neophodna akta što bi trebalo da dovede do davanja saglasnosti za prodaju Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, Rafinerije ulja u Modriči i banjalučkog "Petrola" ruskoj kompaniji "Zarubežnjeft".

Ubiparip je na pres-konferenciji precizirao da je zbog različitih zakonskih propisa ruska kompanija morala dostaviti veliki broj završnih računa i neka druga akta, te da očekuje da će posao o davanju saglasnosti biti uskoro okončan.

On je naveo da se ulazi u intenzivnu aktivnost vezano za privatizaciju spomenutih preduzeća iz sastava naftne industrije RS-a.

Govoreći o situaciji u brodskoj rafineriji naveo je da je jedan broj radnika koji nisu uključeni u pripreme za remont postrojenja i aktivnosti koje se tiču gašenja komercijalnih obaveza poslat na prinudni godišnji odmor.