Evropski sud pravde
23

Uber zvanično proglašen taksi kompanijom, a ne digitalnim provajderom

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Evropski sud pravde (ECJ) presudio je da je Uber kompanija koja nudi usluge prijevoza, a ne digitalne usluge, kako je kompanija dosad tvrdila. Sada članice EU imaju "crno na bijelo" da smiju odrediti Uberu stroga pravila za rad.

Iz Ubera su tvrdili da su informaciono društvo koje osigurava ljudima način da međusobno elektronski uspostavljaju kontakt, a ne taksi firma.

Slučaj je otvoren u Barceloni gdje su lokalne vlasti Uberu naložile da mora poštovati tamošnje propise koji važe za taksi službe. Uber je ranije tvrdio da negativna odluka neće utjecati na njihove operacije, iako stručnjaci vjeruju da će biti suprotno.

U presudi suda navodi se da se prema evropskim zakonima kompanija mora klasifikovati kao pružalac usluga u prijevozu, a da države članice regulišu uslove pod kojima se takve usluge pružaju u skladu sa općim pravilima.

Iz Ubera su poručili da odluka u većini zemalja EU neće donijeti promjene jer se tamo već radi prema zakonu o transportu.

Uber je jedna od najbrže rastućih kompanija među startupima. Firma se do sada branila od optužbi tvrdnjama da je riječ samo o platformi koja povezuje vozače i mušterije u više od 600 gradova. Protivnici ovog servisa ističu da je riječ o nelojalnoj konkurenciji s vozačima koji su amateri i ne moraju plaćati obuke, dozvole i takse.