Lider Expedie
11

Uber za novog direktora izabrao uspješnog biznismena Daru Khosrowshahija

Klix.ba
Dara Khosrowshahi (Foto: EPA)
Dara Khosrowshahi (Foto: EPA)
Lider poznate američke tuirističke kompanije Expedia Dara Khosrowshahi izabran je za novog direktora Ubera, potvrđeno je za Business Insider.

Uber još nije objavio nove vijesti jer 48-godišnji Khosrowshahi nije zvanično preuzeo novu funkciju.

"Upravni odbor je izglasao novog direktora i odluku ćemo prvo saopćiti našim uposlenicima", rekla je glsnogovornica Ubera Kara Swisher.

Khosrowshahi će vjerovatno postati novi lider Ubera nakon što je bivši direktor Travis Kalanick podnio ostavku zbog pritiska desničara. Naime, Kalanick je napustio Uber, čiji je suosnivač, nakon što je grupa investitora tražila njegovu ostavku, jer su kompaniju potresali brojni skandali, uključujući i pritužbe za seksualno uznemiravanje. Međutim, Kalanick i dalje kontroliše većinu dionica u Uberu.

Pored Khosrowshahija, kandidati za novog direktora Ubera bili su i Jeff Immelt, lider multinacionalne američke korporacije General Electric, te Meg Whitman, direktorica kompanije Hewlett Packard (HP).

Khosrowshahi vodi Expediu već 12 godina i tokom perioda od 2005. do 2016. godine prihodi kompanije su se povećali sa 2,1 milijardu na 8,7 milijardi. Iransko-američki biznismen je Expediu pretvorio u najveću online turističku kompaniju koja posluje s nekoliko međunarodnih svjetskih brendova kao što su Hotels.com, Orbitz, Trivago, HomeAway, Travelocity...

Khosrowshahi je rođen u Iranu, ali je kao dijete doselio u New York, gdje i danas živi. U Americi ima reputaciju odličnog lidera.