{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UAE zainteresovani za saradnju s BiH

S
Sarajevo-x.com
8.10.2008. u 08:14
0
0
UAE zainteresovani za saradnju s BiH
0
UAE zainteresovani za saradnju s BiH
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković jučer se susreo sa direktoricom za Vladine odnose Ministarstva vanjske trgovine Ujedinjenih Arapskih Emirata Hallom Lootah. Razgovarano je o proširenju privredne saradnje za koju postoji obostrani interes.
Premijer Branković upoznao je svoju gošću sa ambicioznim projektima Vlade Federacije BiH među kojima su ulaganja u energetski i transportni sektor, te poljoprivredu, u prvom planu.

Planirano je da se u narednom periodu, kroz partnerstvo javnog i privatnog ulaganja, izgrade novi energetski kapaciteti koji bi proizvodili oko 3.500 megavata struje, a čija izgradnja košta oko 3,5 milijardi eura. U toku je priprema za izradu projektne dokumentacije te procedura izbora partnera.

Pored izgradnje autoputa na Koridoru V-c, na dionicama od Sarajevo do Mostara, za koju je, kroz partnerstvo sa stranim investitorima, potrebno osigurati oko milijardu eura, u programu je modernizacija regionalnih i lokalnih puteva koje će Vlada finansirati iz sredstava dobivenih od prodaje državnog kapitala u procesu privatizacije.

Direktorica Lootah istakla je veliki interes u Ujedninjenim Arapskim Emiratima za povezivanje i ekonomsku saradnju sa našom zemljom pa će uskoro u tom cilju uslijediti i posjete delegacija radi dogovora o konkretnim projektima, javljaju iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: