biznis
0

U Žepi otvorena fabrika zdrave hrane

SRNA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je danas Fabriku zdrave hrane u Žepi, čiji je vlasnik Enver Štitkovac.

Premijer Dodik je izjavio da je Vlada izdvojila 2,5 miliona KM kreditnih sredstava pod povoljnim uslovima za izgradnju Fabrike zdrave hrane i dodao da je ukupna vrijednost investicije šest miliona KM.

"Ovo je primjer kako se ulaže i gradi. Žepa inženjering aplicirala je kvalitetnim projektom kod Investiciono-razvojne banke RS i dobila je tražena sredstva. Sretni smo što se danas nalazimo na ovom mjestu i što puštamo u rad jednu ovakvu fabriku", rekao je Dodik novinarima u Žepi.

On  je dodao da će Vlada nastaviti pomagati svima koji budu željeli da rade i ulažu, te naglasio da će posebno pomagati Štitkovca "koji ličnim zalaganjem čini da prostor, gdje živi povratnička populacija, bude prihvatljiv za život ljudi koji se vraćaju, kao i da povratak bude brži".

"Imali smo primjer da je Štitkovac ulaganjem vlastitih sredstava asfaltirao put Žepa - Rogatica, a mi ćemo pomoći da bude asfaltiran put od Srebrenice do Žepe koji će spajanjem sa Rogaticom biti najkraća komunikacija od Srebrenice prema unutrašnjosti BiH", istakao je Dodik. 

Vlasnik Fabrike zdrave hrane u Žepi Enver Štitkovac rekao je novinarima da će u ovoj fabrici biti zaposleno od 25 do 35 radnika i da će se baviti proizvodnjom bilja, ljekobilja, voća, povrća, čajeva, mliječnih proizvoda, mesa i ostalog. 

Štitkovac je naveo da su kapaciteti Fabrike veliki i da je u 24 časa moguće osušiti devet tona šljive, kao i da preradi dovoljne količine ljekobilja, čajeva i istakao da će se raditi i na izradi najkvalitetnijih ulja.
Prema njegovim riječuma, u ovoj fabrici biće prerađivani voda, sokovi, ljekovito bilje, čajevi, a njena vrata biće otvorena za sve kooperante odakle god da dolaze.

On kaže da je tržište već obezbijeđeno i da je riječ o Njemačkoj, čiji su stručnjaci analizirali vodu i zemljište sa ovih prostora i utvrdili da je ovo zdravo područje. 

"U pogone je uloženo šest miliona KM i bez pomoći Vlade RS i Investiciono-razvojne banke ne bismo uspjeli, koja nas je kreditirala sa 2,5 KM uz grejs period od dvije godine", istakao je Štitkovac.

Na današnjem otvaranju Fabrike zdrave hrane bio je prisutan i lider Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić.