WTO
0

U Ženevi o prijemu BiH u Svjetsku trgovinsku organizaciju

FENA
U Ženevi se održava Peti sastanak Radne grupe za prijem BiH u punopravno članstvo Svjetske trgovinske organizacije (WTO). Na plenarnoj sjednici prisutnim se obratio i Vilim Primorac, zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

"Današnji sastanak Radne grupe doživljavamo kao prekretnicu u procesu pregovora o uvjetima članstva u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i prelazak u završnu fazu. BiH je u prethodnih par godina istodobno vodila pregovore o tri važna integracijska procesa, a to su Centralnoeuropski sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA), Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i pregovori o uvjetima za članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).

CEFTA sporazum uspješno je usuglašen i stupio je na snagu 22. novembra 2007. godine. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji za BiH ima posebnu važnost i predstavlja prvi ozbiljniji korak na putu ka punopravnom članstvu u EU, potpisan je 16. lipnja 2008. godine. Dio sporazuma koji uređuje pitanje slobodne trgovine između BiH i zemalja članica EU počeo je s primjenom od 1. jula 2008. godine, u formi Privremenog sporazuma.

Okončanjem ova dva procesa (CEFTA i SSP), stekli su se svi preduslovi za intenziviranje procesa pristupanja WTO-u. Njegovo okončanje predstavlja najviši prioritet BiH. Od zadnjeg sastanka Radne grupe, održanog u novembru 2007. godine, BiH je napravila značajan napredak, koji je posebno očigledan u usaglašavanju domaćeg zakonodavstva sa zahtjevima koje pretpostavlja članstvo, što je i prezentirano u setu dostavljenih dokumenata“, reko je Vilim Primorac, saopćilo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.