Suzbijanje pretilosti
31

"U zdravoj školi, zdrava djeca": Projekt Vienna osiguranja VIG koji brine o zdravlju najmlađih

Klix.ba
Jedna od zasigurno najznačajnijih društveno - odgovornih aktivnost u BiH je projekat Vienna osiguranja VIG pod nazivom "U zdravoj školi, zdrava djeca" koji se treću godinu zaredom sprovodi u osnovnim školama.

Cilj projekta je, kako navode iz Vienna osiguranja VIG, podizanje svijesti o važnosti zdrave ishrane i redovne fizičke aktivnosti kod naših najmlađih, a obzirom da se životne navike stiču u najranijoj dobi.

Projekt je pokrenut u 2017. godini nakon što su predstavnici Vienna osiguranja VIG (tada pod nazivom Merkur BH osiguranje) odlučili dati svoj aktivan doprinos u borbi protiv poražavajuće nacionalne statistike kojom je konstatovano da je oko 40 posto djece u osnovnim školama pretilo.

U prvoj sezoni projekta, zadatak je bio da prosvjetni radnici, djeca i roditelji dostave prijedloge projekata koji su fokusirani na pravilan psihički razvoj djece, usvajanje ispravnih higijenskih navika, sadnju školskog vrta, uređenje školskog dvorišta i sl. Od preko 200 prijava iz raznih škola u BiH, odabrana su 4 najbolja projekta, te je Vienna osiguranje VIG osiguralo novčana sredstva za njihovu implementaciju.

Na taj način je, između ostalih, OŠ Puračić dobila čistu vodu nakon 133 godine dok je u OŠ Cazin II izgrađen Park zdravlja sa sportskim terenima za djecu sa poteškoćama u razvoju.

U drugoj sezoni projekta, timovi u sastavu učenika i roditelja su se takmičili pred brojnom publikom i navijačima u "Igrama bez granica", a koje su predstavljale prvo takmičenje te vrste u BiH. Osnovna namjera je bila barem na trenutak odvojiti djecu od ekrana, vratiti ih dječijim igrama na otvorenom, te uputiti članove porodice jedne na druge. Vienna osiguranje VIG je za tri pobjednička razreda osiguralo besplatnu maturantsku ekskurziju. Na takmičenju je učestvovalo preko stotinu školaraca koji su se zajedno sa roditeljima, nastavnicima i navijačima sjajno zabavili.

Trenutno je u toku treća sezona projekta, čiji je cilj potaknuti djecu da od malih nogu razmišljaju o tome šta konzumiraju, te da shvate značaj pravilne, uravnotežene i zdrave ishrane. Ovaj put zadatak je da školarci nominiraju svoje recepte zdrave "Najcool užine", a najbolji timovi će imati priliku da svoje užine pripreme u najgledanijoj kulinarskoj TV emisiji u BiH. Pobjednički tim će osvojiti vrijednu nagradu - opremanje školske kuhinje, koju obezbjeđuje Vienna osiguranje VIG.

Sudeći po svemu što je do sada realizovano, učešću preko 200 osnovnih škola, više od 10.000 učenika, roditelja i prosvjetnih radnika, ambasadora projekta i medija, možemo zaključiti da je Vienna osiguranje VIG uspjelo u namjeri da pokrene pozitivne promjene na unapređenju zdravog stila života školaraca u okviru projekta "U zdravoj školi, zdrava djeca". Nadamo se da će i druge kompanije prepoznati važnost i značaj ovakvih projekata, te organizovati iste ili slične aktivnosti u našoj zajednici.

Vezani članci