biznis
0

U ZDK-u pad industrijske proizvodnje za 26 posto

FENA
Predsjednik Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Šefkija Botonjić izjavio je danas da je na evidenciji Službe za zapošljavanje tog kantona u posljednja tri mjeseca 2008. prijavljeno 2.248 radnika zbog prestanka radnog odnosa.

U januaru i februaru prijavljena su nova 234 radnika koja su ostala bez posla, što znači da je u posljednjih pet mjeseci u ZDK-u bez posla ostalo 4.591 radnik.

Botonjić je kazao da su krizom uglavnom "napadnute“, grane koje su najviše izložene izvozu, kao što su proizvodnja metala i metaloprerada, građevinarstvo i industrija građevinskog materijala, drvna i papirna, tekstilna i kožna industrija itd.

"Ovaj kanton od rata naovamo bio je nosilac privrednog razvoja ne samo FBiH nego i BiH. Međutim, prvi put, u zadnjem kvartalu prošle godine, bilježi pad industrijske aktivnosti i sasvim sigurno ovaj je kanton ušao u jednu ozbiljnu krizu. Možemo kazati da je privreda ovog kantona u recesiji, depresiji ali u svakom slučaju radi se o ozbiljnoj situaciji“, rekao je Botonjić na pres-konferenciji.

U prva dva mjeseca ove godine u odnosu na isti period prošle godine pad industrijske proizvodnje iznosio je 26,5 posto, pad izvoza 50,58, a pad investicionih aktivnosti između 60 i 90 posto.

Prema podacima do kojih je došla Privredna komora ZDK-a, uglavnom se završavaju projekti koji su planirani i ugovoreni tokom 2008.