biznis
0

U Vladi FBiH održan sastanak o kreditima u francima

FENA
Sa sastanka u Vladi FBiH
Sa sastanka u Vladi FBiH
Premijer FBiH Nermin Nikšić i federalni ministar finansija Ante Krajina te direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak, danas su u zgradi Vlade FBiH u Sarajevu održali sastanak s predstavnicima Udruženja građana "Franak" i Udruženja za zaštitu potrošača BiH.

Razgovarano je o problemima građana FBiH koji su uzeli kredite u švicarskim francima i kojima su rate nakon naglog rasta te valute gotovo udvostručene.

Premijer FBiH Nermin Nikšić izjavio je novinarima nakon sastanka da smatra da su banke, a s obzirom na to da je kod Hypo Alpe Adria banke podignuto 99,6 takvih kredita, znači u tom slučaju Hypo banka, prekršila nekoliko zakona u odnosu prema svojim klijentima.

On je kazao da je Banka uredno povećavala kamatnu stopu dok je LIBOR rastao te da joj, međutim, kada je je LIBOR pao nije palo na pamet da smanji kamatnu stopu, pravdajući to povećanjem nekih svojih troškova koji nisu ni ugovorom ni zakonom predviđeni.

"Tako smo se danas dogovorili da u narednoj sedmici još malo razradimo ta pitanja i da onda inspekcija izvrši uvid u te ugovore i naloži, po Zakonu o zaštiti potrošača, Banci da vodi računa o svojim klijentima. Cijenim da je dosadašnji odnos prema potrošačima, konačno prema građanima FBiH, bio nekorektan od Banke, kazao je Nikšić.

Također je rekao da najveći broj kredita datira prije zakona, odnosno kada nije bilo mogućnosti za uvođenje valutne klauzule, što je također jedan od pravaca u kojem će Vlada intervenirati putem svojih službi kada je u pitanju zaštita potrošača.

"Danas u toku dana tražit ću punu informaciju od Agencije za bankarstvo i od Centralne banke BiH o tome šta se dešava kada je u pitanju valutna klauzula, a od Agencije za bankarstvo ćemo također tražiti da pored inspekcije djeluje prema ovim bankama i preispita ugovorne odnose koji Banka očito uvažava samo u onom dijelu kada je u pitanju obaveza klijenata", kazao je Nikšić.

Premijer smatra da se valutna klauzula koja je uvedena 2010. ne može primijeniti za ugovore koji su bili prije, ali da ono što je Banka "neopravdano" uzela od klijenata se može i treba retroaktivno vratiti.

"Ukoliko se to pokaže tačnim Vlada će putem svojih službi insistirati da se ta obaveza obračuna od onog trenutka i prema onim iznosima i kamatama kako je to trebalo da se računa sve vrijeme", dodao je Nikšić.

Marica Glibić, ekonomska ekspertica, koju je angažiralo Udruženje građana "Franak" i drugi korisnici "spornih" kredita, kazala je da je utvrđeno da je većina ugovora zaključena u vrijeme primjene Zakona o deviznom poslovanju donesenog u FBiH 1998. godine, dakle u vrijeme zakona koji je dozvoljavao devizne kredite samo pravnim osobama, s tim da je za takve devizne kredite trebala saglasnost ministarstva finansija koju je Banka trebala zatražiti.

"S obzirom na to da se ovdje radi, u većini slučajeva, o kreditima koje je Banka odobrila jednim dijelom fizičkim ili pravnim osobama, čija namjena nije bila tako definirana u ugovoru, devizna klauzula u švicarskom franku nije zakonita. Dakle mi u ovom trenutku ne želimo govoriti da su svi ugovori ništavni, nego da su određene klauzule iz ugovora ništavne. Dakle, prigovaramo bankama na valjanost obračuna ovih kredita, jer su krediti po internom nalogu po kojem je puštan kredit korisnicima precizno odobreni u domaćoj valuti, odnosno konvertibilnoj marki i prema tome ako je KM bila sredstvo plasmana kredita onda je to i obračunska kategorija u izmirenju obaveza, rekla je Glibić.

Glibić je precizirala da postoje velike zamjerke na način obračuna kamata i istaknula da se javljaju problemi u obračunu zatezne kamate, a koja, također, po njoj, nije zakonita.

Džemal Hodžić, v.d. predsjednika Udruženja "Franak", pozvao je banke da razgovaraju s ovim udruženjem da bi im bili prezentirani pravni argumenti gdje je zakon prekršen.

"Zakon o deviznom poslovanju je apsolutno prekršen i po našim saznanjima član koji definira valutnu klauzulu u ugovorima je pravno ništavan. U svakom slučaju naša je želja da se ovo riješi što je prije moguće i zbog toga pozivamo banke da sjednemo za sto, a ako se to ne desi onda idu tužbe, kazao je Hodžić.

Hodžić je pozvao sve korisnike "spornih" kredita da 4. septembra dođu u Bugojno (Vila Grande) gdje će biti održana prezentacija koncepcije sklopljenih ugovora.