biznis
1

U Vilsonovom šetalištu otvoren peti Sajam domaće privrede

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Sajam domaće privrede, njegovo peto izdanje, otvoren je jutros u Vilsonovom šetalištu u Sarajevu u organizaciji Udruženja "Kupujmo i koristimo domaće", s ciljem afirmacije domaće proizvodnje i promocije domaćih proizvoda u vrijeme globalne recesije.

Na ovom dvodnevnom sajmu učestvuje 51 mala, srednja i velika kompanija iz sedam industrijskih oblasti s područja cijele BiH.

Suhomesnati i drugi prehrambeni proizvodi, tekstilni proizvodi, kozmetika, med, biljni preparati, čajevi, voće i povrće, samo su neki od proizvoda koji se nude na sajamskim štandovima.

Sajam je otvorio načelnik općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, istaknuvši potrebu da kupovina domaćih proizvoda postane sastavni dio razmišljanja svakog građanina.

"Sama činjenica da smo država u tranziciji i država izašla iz rata s prilično devastiranom privredom i industrijom ima za posljedicu veliki broj nezaposlenih. Ono što je danas najpotrebnije našoj državi su nova radna mjesta, koja se mogu otvarati samo kada postoji potreba na tržištu za domaćim proizvodom", kazao je on.

Koldžo naglašava da je Općina Novo Sarajevo opredijeljena za ovu manifestaciju, koja je samo jedna od aktivnosti što Općina zajedno s Udruženjem "Kupujmo i koristimo domaće" svake godine organizira, te da je to znak potpune opredijeljenosti za jačanje domaćih kapaciteta.

Izlagače je pozdravio i direktor firme "Voćar" iz Brčkog Esed Musić, ocijenivši da ova manifestacija predstavlja promociju domaćih proizvoda i proizvođača, te da jača veze između domaćih proizvođača i potrošača.

"Svijest o kupovini domaćih proizvoda je značajan i normalan proces koji moramo bezuvjetno podržavati ukoliko želimo da pomognemo sebi, domaćih privrednicima, te investiramo u svoju i budućnost naše djece", poručio je on.