Sarajevo
0

U utorak konferencija o podršci razvoju turizma u BiH

FENA
Povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma, u Sarajevu će u utorak, 23. septembra, biti održana konferencija o podršci razvoju turizma u BiH.

Organizacija konferencije rezultat je zajedničke inicijative Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Radne grupe za koordinaciju aktivnosti u turizmu BiH, koju je Delegacija Evropske komisije u BiH podržala prepoznavši je kao neophodan korak u procesu razvoja, unapređenja i promocije turizma u našoj zemlji.

Cilj konferencije je identifikacija potreba u turističkom sektoru BiH i usvajanje zaključaka koji će pokrenuti proces unapređenja razvoja i promocije turizma u skladu s direktivama i standardima Evropske unije.

Konferencija će obuhvatati široki raspon tema koje se tiču razvoja turizma u BiH, od zakonodavnog okvira i statistike u sektoru turizma, preko tema koje se tiču zaštite i turističke valorizacije kulturno-historijskog naslijeđa, značaja koji u turizmu imaju branding i marketing, te izlaganja koja će predstaviti prioritete koje EU prepoznaje u sektoru turizma u BiH.

Uspješni preduzetnici i predstavnici lokalnih zajednica ukratko će predstaviti svoje inicijative koje su ostvarile zapažene rezultate, te podijeliti s učesnicima svoje viđenje modela uspješnog poslovanja u turizmu.

Programom konferencije predviđeno je i usvajanje zaključaka koji će služiti kao preporuke u daljnjoj organizaciji i razvoju turističkog sektora u BiH, najavljeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.