Grad Sunca
311

U Trebinju se otvara veliki vodeni park sa šest bazena i 15 replika dinosaura

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Dosta je toga napravio i pokrenuo u Trebinju bogati investitor Rodoljub Drašković, ali ništa od toga ne može da se mjeri s Gradom Sunca, velikim vodenim parkom koji je i samom najavom gradnje privlačio pažnju javnosti.

Kad dođete na mjesto izgradnje i prošetate budućom atrakcijom, ne možete vjerovati da ste u Hercegovini, niti da je neko ovdje došao na ideju da sagradi nešto ovakvo.

Istina, nismo ga tako lako našli, još uvijek se sve gradi, posebno na pristupnim saobraćajnicama i instalacijama, skretanje još nije obilježeno pa ga je teško uočiti s ceste kojom iz Ljubinja dolazite u Trebinje. Dražin Do je mjesto gdje morate sići s glavnog puta i onda vam slijedi kilometar ili dva vožnje do vodenog parka.

Naziv Grad Sunca u potpunosti odgovara viđenom, odmah smo zaključili. Rodoljub Drašković je doslovno izgradio grad, a julski dan, kad je ekipa portala Klix.ba krstarila tim dijelom države, bio je toliko vreo da je potpuno opravdavao sunce u nazivu.

Vodeni park prostire se na 79.000 metara kvadratnih te obuhvata šest bazena, kako za djecu, tako i za odrasle. Uz bazene ide i sedam tobogana, od kojih je jedan "adrenalinski", koji vas s visine od 21 metra preko 200 metara kanala baca na jedan od bazena.

Nije to sve, tu je "splash safari" s pregršt životinja koje su dva kineska radnika montirala baš dok smo mi obilazili park. Blizu je možda i najveća atrakcija "Dino park" s 15 replika dinosaura u originalnoj veličini. Dinosauri izgledaju onako kao što smo ih gledali u nekom od filmova i sigurni smo da će broj selfie fotografija s tog mjesta biti rekordan.

Park će naravno imati pregršt ugostiteljskih sadržaja, vidjeli smo da je odmakla gradnja broda Galija koji će imati restorane, apartmene i spa centar. Niz je tu još pratećih objekata, posebno dominantan će biti hotel Vidikovac s planiranih 90 kreveta, još jedan objekt s apartmanima te četiri restorana, od kojih jedan VIP.

Drašković je najavio gradnju i "varoš čaršije" u narednoj fazi, a kasnije i zaokruženje projekta kojem je cilj postati "grad u gradu", kroz gradnju luksuznog naselja i kliničkog centra.

Posebna vrijednost samog parka je činjenica da ste, dok šetate njime, zaista odvojeno od vanjskog svijeta, iako je blizu ceste i nekih privatnih objekata sve izgrađeno tako da okolo vidite samo hercegovačka brda, kamen i plavo nebo.

U vrijeme našeg obilaska programirani rok za otvaranje parka se približavao, a nervoza na gradilištu bila je primjetna. Ipak, niko od pristunih s kojima smo razgovarali nije sumnjao da će sve biti završeno na vrijeme, svi su se više divili objektu na kojem rade i šta će predstavljati ovom kraju i gradu Trebinju. Sličan je dojam i među samim građanima Trebinja, uz određenu rezervu u vezi s cijenama o kojima se spekulira.

Otvaranje ovog zaista zanimljivog prostora u koji je, kažu, već uloženo više od 20 miliona KM, predviđeno je za 15. juli, a nezvanično se priča da bi cijena jednodnevne karte trebalo da bude 15 KM.