biznis
0

U Slovačku poslije 11 dana konačno došao gas

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Poslije 11 dana u Slovačku je u nedjelju oko 8.30 sati ponovo počeo da stiže gas iz inozemstva - iz pravca Češke gasovodom Jamal, izjavio je za agencije TASR i ČTK Martin Halupski, glasnogovornik kompanije RVE Transgas (RWE), koja osigurava tranzit gasa.

To je prvi put da u Slovačku, koja se isključivo snabdijeva ruskim gasom preko Ukrajine, ta energetska sirovina dolazi preko češko-slovačke granice od zapada prema istoku, obrnuto nego što je to uobičajeno za snabdijevanje te zemlje, navele su slovačka i češka novinska agencija.

Tim pravcem i gasovodom Jamal, kojim gas prolazi preko Bjelorusije i Poljske dalje na zapad, Slovačka će dnevno dobijati dodatnih 6,25 miliona kubnih metara gasa, izjavio je prvi čovek kompanije Slovačka gasna industrija (SPP) Bernd Wagner.

Zbog zatvorenog gasovoda između Rusije i Ukrajine Slovačka je bila prinuđena da se dogovori o isporukama gasa od zapadnoevropskih distributera, među kojima je i RVE Transgas, prenio je Tanjug.

RVE Transgas je dao garancije slovačkoj strani da će najmanje 3,75 milona kubnih metara gasa dnevno iz vlastite proizvodnje isporučivati za tu zemlju, i to do kraja januara, ukoliko energetska kriza do tada još bude trajala.