biznis
0

U Sarajevu seminar "Cambridge Econometrics E views"

FENA
Direktor Cambridge Econometrics Ben Gardiner održat će seminar pod nazivom Cambridge Econometrics E views od 19. do 23. maja u Sarajevu.

Seminar organizira EU projekt za fiskalnu podršku BiH (EUFPS) kao jedan u nizu seminara za osoblje odjeljenja za makroekonomsku analizu, Ministarstva finansija i trezora BiH, Ministarstva Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstva finansija Republike Srpske, Uprave za prihode Brčko Distrikta i Centralne banke BiH, a što će povećati njihove kapacitete za razvoj modela i prognoza, saopćeno je iz EUFPS-a.

Obuka predstavlja dio komponente EUFPS za jačanje kapaciteta za fiskalno upravljanje.

Obuka traje pet dana i uključuje E-views softver i ekonometriju i održava je jedna od vodećih kompanija u ovoj oblasti.

"Kompanija Cambridge Econometrics radila je pripreme jedne od najvećih ekonomskih prognoza u Velikoj Britaniji. Naš rad se sada proširio na regionalne i lokalne prognoze u Velikoj Britaniji, industrijske i regionalne prognoze za Evropu, analize u pogledu energije-ekonomije-okoliša te prognoze za Veliku Britaniju i Evropu", izjavio je direktor Cambridge Econometrics Ben Gardiner.

Boris Petkov, tim lider EUFPS projekta izjavio je da će obuka za korištenje ekonometrijskih metoda za analize biznisa i politike ojačati makroekonomsko i fiskalno upravljanje, te će poslati poruku potencijalnim investitorima da je zemlja spremna za vođenje dobre, koherentne i stabilno orijentirane ekonomske politike.