Moguće je
370

U Sarajevu prezentovan IQOS - proizvod za uživanje u duhanu bez dima

Tamara Stanković direktorica korporativnih poslova Phillip Morris Internationala
Tamara Stanković direktorica korporativnih poslova Phillip Morris Internationala
Kada najpoznatiji svjetski proizvođač cigareta predstavi, slobodno možemo reći, revolucionarnu viziju o kreiranju okruženja bez duhanskog dima i u ostvarenje te vizije uloži nekoliko milijardi američkih dolara kako bi u cijelosti transformisao koncept uživanja u duhanu, rezultati mogu biti isključivo revolucionarni.

Upravo takvim je ocijenjen i IQOS –proizvod koji osigurava okruženje bez dima.

Na današnjoj prezentaciji održanoj tokom regionalnog sajma inovacija "Sarajevo Unlimited 2018" kompanija Phillip Morris International je po prvi put u BiH predstavila svoj inovativni proizvod IQOS, koji za razliku od regularnih cigareta koje sagorijevaju duhan, radi na principu zagrijavanja duhana. Upravo zbog toga, prilikom korištenja samog proizvoda ne dolazi do nastanka dima, pepela, katrana i mnoštva drugih štetnih spojeva koji se mogu pronaći u dimu cigarete.

U razvoj ovog proizvoda koji osigurava okruženje bez dima i ima potencijal da bude manje štetan po zdravlje pušača od cigareta, kompanija je tokom poslednjih 12 godina uložila oko 4,5 milijardi američkih dolara. Kompanija je vlasnik 2.900 patenata koji su nastali kao rezultat istraživanja i time postala lider u smislu istraživačko-razvojnih sposobnosti u industriji, a kako je navedeno tokom predstavljanja IQOS-a, podnijeto je dodatnih 3.000 zahtjeva za patente.

"Krenuvši od ideje da svi, i pušači i nepušači, zaslužuju živjeti u okruženju bez dima, kompanija Phillip Morris International angažovala je preko 400 vrhunskih stručnjaka koji su imali samo jedan zadatak – kreirati proizvod koji pušačima osigurava neometan užitak u duhanu, ali sa što manje negativnih posljedica koje pušenje sa sobom nosi. Rezultat dvanaestogodišnjeg rada je nesagorijevajući duhanski proizvod koji je napravljen tako da se prilikom korištenja zagrijava, a ne sagorijeva – IQOS", rekla je Tamara Stanković direktorica korporativnih poslova PMI-a za JI Europi.

Inače, duhanski dim nastaje sagorijevanjem cigarete na temperaturama višim od 800 stepeni, i on sadrži više od 7.000 komponenti od kojih su mnoge štetne. Zahvaljujući nauci i tehnologiji koja stoji iza IQOS-a duhanska patrona koja se koristi za konzumiranje tzv. HEETS zagrijava se do svega 350 stepeni. Pri korištenju IQOS-a se oslobađa para koja pruža pravi okus duhana, ali s blagim mirisom koji za par sekundi ispari. To osigurava da kvalitet zraka u prostoriji u kojoj se koristi IQOS ostaje nepromijenjen, što je svakako vijest koja će obradovati nepušače.

Na svim tržištima na kojima je do sada predstavljen IQOS je odlično prihvaćen čak i među najstrastvenijim pušačima. U ovom trenutku oko 6 miliona pušača širom svijeta je prešlo sa klasičnih cigareta na IQOS. Obzirom na procijenjenih dva miliona punoljetnih pušača u BiH, za nadati se da će ovaj proizvod uskoro stići i na naše tržište.