Razvoj softvera
168

U Sarajevu počeo prvi "EPBiH Hackathon 2018"

Elektroprivreda BiH okupila mlade programere koji se takmiče u razvoju softvera.

Studenti sa četiri fakulteta iz Kantona Sarajevo učestvuju u dvodnevnom takmičenju "EPBiH Hackathon 2018" koji organizuje JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo u saradnji sa kompanijom Microsoft BiH.

"Cilj nam je potaći mlade ljude sa univerziteta da dodatno razvijaju svoje znanje i vještine vezane za programiranje, ali istovremeno da rade na razvoju kreativnosti, poslovnih ideja i prezentacijiskih vještina, te uče kako se prevode poslovne potrebe u tehnička rješenja i proizvode", kazala je glasnogovornica JP Elektroprivreda BiH, Midheta Kurspahić.

Za učešće u "EPBiH Hackathon 2018" prijavljeno je osam timova, a svaki od njih čine po tri člana. Riječ je o studentima Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Fakulteta za kompjuterske nauke i informacione sisteme (SSST), Fakulteta za inžinjering i prirodne nauke (IBU), te Fakulteta prirodnih i tehničkih nauka (International University of Sarajevo).

"Hackatimovi" se takmiče u izradi softverskih rješenja za unaprjeđenje odnosa s kupcima putem mobilne aplikacije, smart home aplikacije, aplikacije za upravljanje energetskom efikasnošću i edukativne igrice za djecu sa temom "Upoznaj Strujića".

"EPBiH Hackathon 2018" su osmislili stručnjaci Sektora za informaciono-komunikacijske tehnologije (IKT) i Sektora za snabdijevanje JP Elektroprivreda BiH i stručnjaci Microsoft BiH.

JP Elektroprivreda BiH i kompanije Microsoft BiH ostvaruju dugogodišnju uspješnu poslovnu saradnju, kazao je Omar Krivošija, country manager Microsoft-a.

"Veliko je zadovoljstvo da smo bili u prilici da podržimo Elektroprivredu BiH pri organizaciji jednog inovativnog takmičenja za studente, koji su dobili priliku da se bliže upoznaju sa poslovnim procesima i platformama koje se koriste u Elektroprivredi BiH, iskoriste Azure kao platformu za svoja rješenja, odnosno steknu nova, praktična znanja iz industrije, te na najbolji način iskoriste prisustvo mentora koji su podržali ovo takmičenje", dodao je Krivošija.

Program je počeo u petak, 7. decembra u 9,00 sati i trajat će sve do subote, 8. decembra, kada će timovi prezentovati svoje radove i kada će stručni žiri izabrati najbolje. Proglašenje tri prvoplasirana tima predviđeno je u 14,00 sati. JP Elektroprivreda BiH i Microsoft BiH su obezbijedili prigodne poklone za autore najboljih rješenja.

"EPBiH Hackathon 2018" je prvi ovakav događaj u organizaciji JP Elektrorpivreda BiH s ciljem da postanu dio tradicije.