biznis
0

U Sarajevu počela konferencija o ekonomskom i socijalnom razvoju u BiH

FENA
Političari u BiH vode debate o problemima koji su nebitni umjesto da se bave mladim ljudima pa mislim da će i ekonomska reforma za građane u ovoj zemlji biti nešto nestvarno sve dok ne postoji politička volja za to.

To je danas rekao visoki predstavnik i specijalni izaslanik EU Christian Schwarz-Schilling u Sarajevu prilikom otvaranja dvodnevne konferencije“Ekonomski i socijalni razvoj u BiH - izazovi u regionalnom i evropskom kontekstu”.

Obraćajući se učesnicima ovoga skupa čiji su organizatori Austrijsko-francuski centar za približavanje Evropi iz Beča i Francuski institut za međunarodne odnose iz Pariza, u saradnji s francuskim i austrijskim ministarstvima vanjskih poslova, visoki predstavnik je naglasio kako BiH mora ozbiljnije krenuti u ekonomsku reformu jer je ekonomija preduvjet za razvoj demokrtaije.

Učesnici konferencije su istaknute osobe u političkom i privrednom životu BiH, a u radu tog skupa učestvuje i predsjedavajući Vijeća ministra BiH Nikola Špirić, koji je u uvodnom obraćanju čestitao organizatorima što su prepoznali i naglasili dvije ključne komponente ukupnog života u BiH – ekonomsku i socijalnu.

  • Za BiH postoje mnogi izazovi i unutrašnji i regionalni te mislim da će ova konferencija ponuditi dio odgovora koji će Vijeću ministara i meni pomoći u savladavanju ekonomsko-socijalnih izazova koji stoje pred mojom zemljom, rekao je Špirić, te naglasio kako je u BiH politika dugo “vršila nasilje nad ekonomijom”.

Podršku ovoj dvodnevnoj konferenciji dali su i Ekonomski institut Sarajevo i Raiffeisen Bank BiH.