The Next Generation
114

U Sarajevu otvorena najveća regionalna konferencija za mlade: CEO High School 2018

Klix.ba
U toku je druga CEO High School konferencija za mlade u organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Konferencija pod sloganom „The Next Generation“ održava se u Domu mladih u Sarajevu, a počela je obraćanjem dekana Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Kemala Kozarića.

"Danas ćemo čuti niz uspješnih priča iz sfera biznisa, sporta, kulture, s ciljem da zajedno pošaljemo poruku da vrijedi ostati u Bosni i Hercegovini, vjerovati u sebe, imati svoj cilj i malim koracima krenuti ka uspjehu. Nažalost, stopa nezaposlenosti iznosi preko 50%, što deprimira sve nas. Ekonomski fakultet u Sarajevu može se pohvaliti međunarodnim akreditacijama te nudi izuzetne prilike za kvalitetno obrazovanje u državi, a potom i zaposlenje. Smatramo da su mladi najvažniji resurs naše države i da trebaju preuzeti odgovornost za budućnost Bosne i Hercegovine", rekao je prof. dr. Kemal Kozarić u svom obraćanju medijima.

Medijima se obratio i voditelj CEO projekta MA Anes Hrnjić, koji je istakao da Ekonomski fakultet u Sarajevu kontinuirano radi na unaprjeđenju kako formalnih studijskih programa, tako i neformalne edukacije kao što je ovaj vid organizacije konferencije za mlade: „Maturanti su suočeni sa vrlo važnom životnom odlukom o izboru buduće profesije koja će u velikoj mjeri uticatina njihov daljnji razvoj. Zato je naš cilj da im predstavimo vrlo uspješne ljude iz sfere korporativnog svijeta i preduzetništva kako bismo im pomogli i motivisali ih da donesu što bolju odluku. Nadamo se da će mnogi od njih izabrati Ekonomski fakultet, koji je najakreditovanija visokoškolska institucija u zemlji.“

Šest stotina srednjoškolaca pozdravili su ambasador Austrije u Bosni i Hercegovini Martin Pammer, tedirektormarketinga i komunikacijaSberbank Vedran Peršić. „Posebno smo ponosni na uspješan partnerski odnos sa Ekonomskim fakultetom u Sarajevu, vodećom obrazovnom institucijom u zemlji. Zajedno pokušavamo mladima približiti prilike koje postoje u Bosne i Hercegovine. Prilike za sve one koji su spremni uložiti u svoje znanje i vrijedno raditi na realizaciji snova“, naglašava Peršić.

U nastavku će se učesnicima obratiti predstavnica Instituta za razvoj mladih Kult Nejra Neimarlija Roić, glumac Mario Drmać, dr. Amila Pilav-Velić, osnivač i direktor Muzeja ratnog djetinjstva Jasminko Halilović,glumac Mario Drmać, vlasnik i direktor Digital Elephants Sarajevo Ismar Lačević, studentica psihologije i poduzetnica Nejra Musić, i bend Helem Nejse. Svoju poruku putem video linka uputiće i najbolji mladi evropski košarkaš Džanan Musa. Šestosatni program konferencije upotpunit će i nagradne igre za učesnike, kao i muzički sadržaj u okviru kojeg će nastupiti Džejla Ramović.

Konferenciju su podržaliSberbank BH, Institut za razvoj mladih Kult, Sol Azur, ID-S Consulting, Blow Up, iNovine, Sarajevska pivara, Granoff, Balon dekor BH, EFSA club, PAK centar, autoškola LifeLine, butik Brug, The Glam Room. Telekomunikacijski pokrovitelj je Telemach, a medijski pokrovitelji su Antena Sarajevo, Časopis Student i Business magazine.