Veliki broj učesnika
27

U Sarajevu održana prva poslovna konferencija "Učinak brzorastućih kompanija na bh. ekonomiju"

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Danas je u Tarčin Forest Resortu kod Sarajeva održana prva poslovna konferencija "Učinak brzorastućih kompanija na bh. ekonomiju".

Brzorastuće kompanije pokretačka su snaga svjetske ekonomije u 21. stoljeću, a odgovore na neka od najčešćih i najkompleksnijih pitanja i dilema u poduzetništvu moguće je pronaći upravo u njima - poduzetničkim zvijezdama koje u kontinuitetu ostvaruju rast ključnih finansijskih parametara.

Kontinuiran rast i razvoj i pretvaranje prepreka u prednosti izazovi su koje je uspješno savladalo 1.216 brzorastućih kompanija u BiH, pokazali su analize LRC-a i Poslovnih novina.

"Konferenciju je obilježila premijerna dodjela priznanja predstavnicima brzorastućih kompanija u BiH, a o čijem smo značaju pričali proteklih pet mjeseci. Na panelima pod nazivom 'Kako zadržati kvalitetan kadar u BiH' i 'Važnost digitalizacije kao preduvjeta rasta ekonomije' saznali smo odgovore na pitanja kako zadržati trendove rasta u poslovanju", kazala je Alena Ahmetspahić-Fočo, direktor Projekta.

[VSLIKA]2[/VSLIKA]

Za potrebe rangiranja korišteni su zvanični podaci koje je ustupio LRC d.o.o. - najveća bonitetna agencija u BiH i suorganizator konferencije, a direktor ove brzorastuće kompanije Emil Kučković kazao je kako su rangirane kompanije generirale nova radna mjesta te tako imale pozitivan utjecaj na tržište rada, u vremenu kada mnogi žele otići iz zemlje.

Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, naglasio je kako brzorastuće kompanije danas predstavljaju jedan od značajnijih faktora koji imaju utjecaj na investiranje i ekonomski rast, a pozitivne prakse ovih kompanija danas se u svijetu koriste kao model, budući da su njihovi poslovni procesi u savršenom skladu.

"Struktuiranje kreditne transakcije je sigurno dvosmjerni proces i svakako bi trebao da bude savjetodavan od strane banke. Naravno, najvažnije je pronaći rješenje na obostrani interes koje će zadovoljiti potrebe kako klijenata tako i banke jer je zajednički interes jedan od najbitnijih faktora iz kojeg proizilazi dugoročna suradnja između dvije strane", istaknuo je u svom izlaganju na temu "Struktuiranje kreditne transakcije" Sanel Bosnić, direktor Sektora za poslovanje sa pravnim licima NLB banke.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Triglav Osiguranje, osiguravajući partner Projekta, na konferenciji je predstavilo jedan novitet na bh. tržištu, a riječ je o osiguranju komercijalnih potraživanja.

"Ne možemo utjecati na trenutnu ekonomsku situaciju, ali zato možemo da utječemo na bezbjednost poslovanja naše kompanije. Prvi korak ka tome svakako je osiguranje potraživanja, koje se smatra uspostavljenim oblikom upravljanja rizicima u svijetu", rekao je Emir Krivošija, direktor prodaje Triglav Osiguranja.