{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sarajevu održan treći ekonomski dijalog između BiH i Evropske komisije

F
17.10.2007. u 17:09
0
0
U Sarajevu održan treći ekonomski dijalog između BiH i Evropske komisije
0
U Sarajevu održan treći ekonomski dijalog između BiH i Evropske komisije
Sarajevo
U Sarajevu je u srijedu održan treći ekonomski dijalog između Bosne i Hercegovine i Evropske komisije, a razgovarano je o uspostavljanju fiskalnog vijeća na nivou BiH, donošenju državnog zakona o fiskalnom vijeću, raspodjeli prihoda s jedinstvenog računa i ekonomsko-fiskalnom programu BiH.
Kako je izjavio novinarima nakon sastanka Fuad Kasumović, zamjenik ministra financija BiH, današnji ekonomski dijalog dobio je potporu gotovo svih političkih opcija u BiH, a i predstavnici Evropske komisije iskazali su zadovoljstvo naporima koje BiH ulaže u fiskalnu koordinaciju.

"Zakon o fiskalnom vijeću u formi je nacrta i nadamo se da će ga Vijeće ministara razmatrati već na narednoj sjednici. Za taj zakon imamo podršku sa svih strana. Vijeće će biti sastavljeno od tri premijera i tri ministra financija i radiće mnoge poslove koje sada radi uprava za indirektno oporezivanje BiH. Također, danas smo imali 90-postotnu saglasnost da u narednih mjesec dana možemo riješiti pitanje raspodjele novca s jedinstvenog računa za jedan srednjoročni period", rekao je Kasumović.

Posebno je dodao da je BiH spremna do 1.decembra dostaviti na uvid u Bruxelles svoj ekonomsko-fiskalni program za narednu godinu.

Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić ukazao je kako će o tom ekonomsko-fiskalnom programu biti još razgovarano tokom narednog dijaloga između Evropske komisije i BiH, a koji će biti održani na proljeće.

Šef odjeljenja pri Generalnom direktoratu za ekonomske i financijske poslove Evropske komisije Peter Grasman istaknuo je da je Evropska komisija zainteresirana za fiskalnu koordinaciju u BiH i da će konstantno pratiti progres u toj oblasti te biti u stalnom kontaktu s predstavnicima bh. vlasti.

"Svi učesnici današnjeg skupa složili su se da fiskalna koordinacija u BiH mora biti ojačana, a to će svakako dovesti do jačanja fiskalnog vijeća" , zaključio je Grasman.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: