biznis
0

U sarajevskoj Skenderiji otvoren sajam INTERIO 2008.

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković danas je u sarajevskom Centru Skenderija otvorio 26. međunarodni sajam šumarstva, drvne industrije, namještaja, uređenja i pratećih djelatnosti INTERIO 2008.

Na ovoj manifestaciji koja traje do 17. marta predstavlja se više od sto izlagača iz BiH i regiona, a očekuje se posjeta oko 50.000 posjetilaca.

Otvarajući sajam, premijer Branković je izrazio zadovoljstvo postojanjem sve većeg broja dobrih kompanija i privatnih biznisa u BiH iz oblasti drveta, ali je ukazao i na problem koji se odnosi na upravljanje drvetom.

  • Od domaćih proizvođača često čujem da ne mogu doći do domaćeg drveta. U tom smislu, Vlada FBiH će poduzeti određene korake, jer naši finalni proizvodi moraju biti domaći, rekao je, između ostaloga, Branković.

S obzirom na to da se ovogodišnji INTERIO organizira po novom konceptu, s atraktivnijim sadržajima, povećan je i obim izložbene površine i ona iznosi 10.000 kvadratnih metara.

Posebnu izlagačku atrakciju na sajmu predstavlja zajednički štand Klastera drvoprerade i šumarstva BiH na kojem se na 250 kvadratnih metara prostora zajednički predstavlja desetak renomiranih bh. firmi.

Organizaciji ovogodišnjeg sajma, te Sarajevskom sajmu, podršku su pružili Projekt za podizanje konkurentnosti razvojem klastera Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID-CCA), Vanjskotrgovinska komora BiH, Klaster drvoprerade i šumarstva BiH, resorna ministarstva, te kompanije Šipad i Sinkro Meblštof.

U sklopu sajma danas se održavaju 2. međunarodna izvozna konferencija – Susreti B2B i Međunarodno takmičenje dizajnera.

Sajam je otvoren od 10.00 do 19.00 sati, a cijena ulaznice za posjetioce je jedna KM, dok su kolektivne i organizirane posjete besplatne.