Za manje gužve
147

U saobraćaj puštena dionica autoputa od Laktaša do Drugovića duga 10 km

SRNA
Foto: RTRS
Foto: RTRS
Svečanim defileom automobila danas je u Laktašima puštena u saobraćaj dionica autoputa "9. januar" (Banja Luka-Doboj) od Mahovljana do Drugovića u dužini od 10 kilometara.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja obratili su se predsjednik Narodne skupštine RS, predsjednici Republike Srpske Milorad Dodik i Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Otvaranju dionice autoputa prisustvovali su premijerka RS Željka Cvijanović i ministri u vladama RS i Srbije, narodni poslanici RS, predstavnici RS u državnim institucijama, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević, predstavnici lokalnih zajednica, rukovodstvo preduzeća Autoputevi RS, zvanice iz javnog i društevnog života, te veliki broj građana.

Foto: FENA
Foto: FENA

Novoizgrađena dionica puštena je u saobraćaj prije završetka kompletne dionice od Banje Luke do Prnjavora da bi vozačima bilo olakšano putovanje na ovoj relaciji, imajući u vidu da će izbjeći vožnju magistralnim putem preko prevoja Tutnjevac kojim je kretanje u zimskim uslovima posebno problematično.

Otvaranjem ove dionice u upotrebu se vraća i petlja Mahovljani, što će smanjiti saobraćajne gužve u centru Laktaša.

Foto: FENA
Foto: FENA

Kompletna dionica od Banje Luke do Prnjavora bit će duga oko 35 kilometara. Prošle godine u saobraćaj je puštena dionica autoputa od Doboja do Prnjavora u dužini od oko 36 kilometara.

Direktor Javnog preduzeća Autoputevi RS Dušan Topić izjavio je ranije Srni da ugovorena vrijednost za izgradnju dionice Prnjavor-Doboj iznosi 180 miliona eura, a od Prnjavora do Mahovljana 158 miliona eura.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

"Na proljeće naredne godine trebalo bi da u potpunosti završimo izgradnju autoputa, što bi bilo od ogromnog značaja. Radove izvodimo planiranom dinamikom, bez bilo kakvih problema", dodao je Topić.