Ekonomska kriza
0

U SAD-u, Japanu i Evropi 33 miliona ljudi bez posla

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Svjetska finansijska i ekonomska kriza uvjetovala je oštro pogoršanje situacije na tržištu rada u SAD-u, Japanu i Evropi, gdje se tokom juna broj nezaposlenih uvećao na više od 33 miliona, piše japanski dnevnik "Nikei", prenose agencije.

Podaci objavljeni u japanskom poslovnom dnevniku pokazuju da je od marta prošle godine u SAD-u, Japanu i Evropi bez posla ostalo više od 12 miliona ljudi. Najveći broj izgubljenih radnih mjesta u spomenutim regionima zabilježen je u prerađivačkom sektoru industrije.

Broj zaposlenih samo u tom dijelu američke privrede opao je tokom juna za 136 hiljada. Nezaposlenost u Japanu uvećana je, inače, tokom juna na 5,4 posto od ukupno raspoložive radne snage, što je blizu historijskog maksimuma od 5,5 procenata.

Istovremeno je u SAD-u i evropskim zemljama zabilježena još veća stopa nezaposlenosti od 9,5 i 9,4 posto, navodi se u izvještaju japanskog lista.

U SAD-u je trenutno bez posla oko 14,5 miliona ljudi, a vladini ekonomisti prognoziraju skok nezaposlenosti do kraja ove i tokom prvog polugodišta naredne godine za još najmanje pola miliona.