biznis
0

U Rusiji predstavljen prvi super brzi voz

FENA
U Rusiji je predstavljen prvi super brzi voz ruskih željeznica pod nazivom "Valero RUS", koji je proizvela i isporučila njemačka kompanija "Siemens".

Potpredsjednik ruske vlade Aleksander Žukov je nakon dolaska ovog voza, koji će maksimalnom brzinom od 250 km/h spajati Moskvu i Sankt Peterburg, izjavio da se radi o veoma značajnom događaju za rusku željeznicu.

Prva garnitura voza "Valero" počet će redovan prijevoz putnika na ruskim željeznicama krajem iduće godine.

Na predstavljanju ovog novog voza Simensove proizvodnje predočeno je da će taj ekspres udaljenost od 650 kilometara između polazne stanice i odredišta prelaziti za tri sata i 45 minuta.

To je, kako je rečeno, 45 minuta brže od najbržih vozova koji sada prevoze putnike između Moskve i Sankt Peterburga.

Ruske željeznice će do 2010. godine dobiti još osam super ekspresnih voznih garnitura, a cijeli investicijski projekt će dostići vrijednost od 367 miliona eura, objavile su novinske agencije.

Ti super brzi vozovi bi trebalo da prevoze putnike i na linijama između Moskve i Nižnjeg Novgoroda i između Moskve i grada Soči.

Njemačka kompanija Siemens je prilagodila "Valera" zimskim uvjetima u Rusiji, što se, prije svega, odnosi na veću otpornost materijala, izolacije i maziva.

Tako prilagođene vozne garniture veoma hladnim zimskim uvjetima kakvi vladaju u Rusiji moći će bez problema da voze i na minus 50 stepeni Celzijusa.

U aprilu 2005. godine rukovodstvo ruskih željeznica je od Simensa poručilo 60 garnitura voza "Valero RUS"-a za 1,5 milijardi eura.

Kako je, međutim, došlo do kadrovskih promjena u vrhu državne željeznice Rusije, prenosi Tanjug, novi šefovi su radikalno smanjili broj poručenih super brzih vozova od Siemensa.