{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U rumunskoj "Nokiji" se radi i po 12 sati

F
10.9.2009. u 14:51
0
1
U rumunskoj "Nokiji" se radi i po 12 sati
0
U rumunskoj "Nokiji" se radi i po 12 sati
Foto: AFP/LEHTIKUVA/File
U rumunskoj Nokiji, gdje oko 1.600 radnika u dvije smjene sklapa, pakuje i izvozi mobilne telefone, u jednoj smjeni radi se i po 12 sati, iako se najveći sindikat u zemlji borio protiv takvog radnog vremena.
Interni sindikat u firmi uspio je da se izbori za male plaće i sistem od dvije smjene. Ko na to ne pristaje, slobodno može da ide, izvještava Deutsche Welle, koji prenosi izjavu stručnog konsultanta Nokije Wernera Steina da Rumuni "rade duže od Nijemaca i – isto tako dobro".

Finska Nokia je prošle godine donijela odluku da tvornicu mobilnih telefona preseli iz Njemačke u Rumuniju i Mađarsku, nakon čega su Nijemci zaprijetili da će bojkotirati sve njezine proizvode.

"To je sada ono što ljudima smeta, u šta neće ili ne mogu vjerovati: da Rumuni odjednom mogu proizvoditi dobre mobilne telefone. To ih je sada ozbiljno uzdrmalo", izjavio je Stein.

On je dodao da nema znakova ni da je Nokia nespremna organizirati proizvodnju u Rumuniji, "i pored neophodnog rada, obuke, školovanja".

Deutsche Welle prenosi da je mjesečna plaća radnika 250 eura. Rad u Nokiji je cijenjen, iako zaposleni imaju mnogo obaveza, ali malo prava koja zaista i mogu ostvariti.

Teški uvjeti rada su donekle ublaženi uzornim socijalnim davanjima. I zbog toga su radnici zadovoljni, izjavio je rumunski privredni stručnjak Marijus Nikoara.

On je preporučio Nijemcima da razmisle o tome koliko godina je Nokia bila prisutna u njihovoj zemlji.

"Njemačka na Nokiji ništa nije zaradila. Naravno da je loše kada hiljade ljudi izgube posao, ali tada država mora pametno investirati, naprimjer, u prekvalifikaciju ili mjere za otvaranje novih radnih mjesta", izjavio je Nikoara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: