biznis
0

U rudniku Kakanj ispunjen godišnji plan proizvodnje uglja

FENA
U Rudniku mrkog uglja „Kakanj“ danas je ispunjen godišnji plan proizvodnje uglja, saopćeno je iz JP Elektroprivrede BiH.

U ovoj godini iskopano je 1,1 milion tona mrkog uglja. Za proizvodnju električne energije Termoelektrani „Kakanj“ isporučeno je1.085.000 tona. Ostale proizvedene količine uglja isporučene su kupcima u širokoj potrošnji.

Ostvarena proizvodnja postignuta je površinskom i podzemnom eksploatacijom. Na površinskom kopu „Vrtlište“ iskopano je 720 hiljada tona, a u podzemnoj eksploataciji na pogonu „Haljinići“ proizvedeno je 380 hiljada tona uglja.

  • Ovo je rezultat svih 2.030 zaposlenih radnika Rudnika „Kakanj“. Na ovaj način javno im čestitam na ispunjavanju godišnjeg plana prije kraja godine, izjavio je izvršni direktor za proizvodnju i održavanje rudnika „Kakanj“ Jakub Mehić.

U 2012. godini u Rudniku Kakanj planirana je proizvodnja uglja od 1.114.000 tona, od čega bi za proizvodnju eklektrične energije trebalo biti isporučeno 1,1 milion tona. Za ostale potrošače planirano je 14 hiljada tona.