U rudniku boksita još 11 radnika proglašeno viškom

F
FENA
6.11.2009. u 12:25
0
0
U rudniku boksita još 11 radnika proglašeno viškom
0
U rudniku boksita još 11 radnika proglašeno viškom
Polovinom ove godine Rudnik boksita "Srebrenica" najavio je otpuštanje 81 radnika i nakon toga, njih 69 je ostalo bez posla.
Prije nekoliko dana na oglasnoj ploči poduzeća objavljena je lista s imenima još 11 radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom.

Direktor ove firme Miloš Divović izjavio je da su ljetos otpušteni ranici koji su radili u Fabrici glinice "Birač" u Zvorniku, a fiktivno su vođeni kao zaposleni u srebreničkom rudniku.

“Zbog ekonomske krize i slabe cijene rude boksita i potražnje na svjetskom tržištu, ove godine smo samo tri mjeseca vršili eksploataciju i ustanovili smo da u postojećoj situaciji imamo još 11 radnika kao tehnološki višak.

Te radnike smo o tome obavijestili i prema kolektivnom ugovoru, njima teče otkazni rok i bit će im isplaćene otpremnine, rekao je Divović, uz napomenu da niko od ovih radnika nije radio na eksploataciji rude.

S otpuštanjem ovih 11 radnika, u srebreničkom Rudniku boksita ostat će 45 zaposlenih.

Kada je kompanija "Balkal" iz Banje Luke, prije nešto više od tri godine, privatizirala ovaj rudnik, u kupoprodajnom ugovoru bilo je navedeno da će se povećati obim eksploatacije na površinskim kopovima Kosturi i Šumarnica, da će se za tri godine pokrenuti jamsku eksploatacija rude i kupac se obvezao da će u tom periodu zaposliti 500 radnika.

Do pokretanja jamske proizvodnje i zapošljavanja novih radnika nije došlo, a otpuštaju se postojeći radnici ovog poduzeća.

Divović je istakao da je u maju prošle godine "Balkal" podnio zahtjev i dokumentaciju Ministarstvu energetike, industrije i rudarstva RS-a za dodjelu koncesije nad ovim rudnikom, za što još nije dobiven odgovor.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: