Srebrenica
0

U rudniku boksita još 11 radnika proglašeno viškom

FENA
Polovinom ove godine Rudnik boksita "Srebrenica" najavio je otpuštanje 81 radnika i nakon toga, njih 69 je ostalo bez posla.

Prije nekoliko dana na oglasnoj ploči poduzeća objavljena je lista s imenima još 11 radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom.

Direktor ove firme Miloš Divović izjavio je da su ljetos otpušteni ranici koji su radili u Fabrici glinice "Birač" u Zvorniku, a fiktivno su vođeni kao zaposleni u srebreničkom rudniku.

“Zbog ekonomske krize i slabe cijene rude boksita i potražnje na svjetskom tržištu, ove godine smo samo tri mjeseca vršili eksploataciju i ustanovili smo da u postojećoj situaciji imamo još 11 radnika kao tehnološki višak.

Te radnike smo o tome obavijestili i prema kolektivnom ugovoru, njima teče otkazni rok i bit će im isplaćene otpremnine, rekao je Divović, uz napomenu da niko od ovih radnika nije radio na eksploataciji rude.

S otpuštanjem ovih 11 radnika, u srebreničkom Rudniku boksita ostat će 45 zaposlenih.

Kada je kompanija "Balkal" iz Banje Luke, prije nešto više od tri godine, privatizirala ovaj rudnik, u kupoprodajnom ugovoru bilo je navedeno da će se povećati obim eksploatacije na površinskim kopovima Kosturi i Šumarnica, da će se za tri godine pokrenuti jamsku eksploatacija rude i kupac se obvezao da će u tom periodu zaposliti 500 radnika.

Do pokretanja jamske proizvodnje i zapošljavanja novih radnika nije došlo, a otpuštaju se postojeći radnici ovog poduzeća.

Divović je istakao da je u maju prošle godine "Balkal" podnio zahtjev i dokumentaciju Ministarstvu energetike, industrije i rudarstva RS-a za dodjelu koncesije nad ovim rudnikom, za što još nije dobiven odgovor.