biznis
0

U rudnicima "Kreka" iskopano dva miliona tona uglja

FENA
Dvomilionitu tonu uglja iskopali su jutros krekini komorati, što je bilo očekivati uzimajući u obzir podatak da je proizvodnja u Kreki zadnjih godina uvijek bila više od 2.000.000 tona.

Prkoseći svakodnevnim problemima s kojima se susreće industrija uopće u našoj zemlji, Rudnici "Kreka" nastoje da realizuju za proizvodnju bitne investicije.

Tako će puštanjem u rad remontovanog kompleksnog mehanizovanog širokog čela u Rudniku "Mramor" tuzlanska Termoelektrana dnevno imati 1.500 tona crnog zlata iz spomenutog rudnika.

"Potpisivanjem ugovora o generalnom remontu rotornog bagera SRs- 402 za potrebe Rudnika "Dubrave" kao i potisivanje ugovora o generalnom remontu rotornog bagera SH 630 neophodnog za rad na Rudniku "Šikulje" govori nam da je i sam Koncern uočio značaj ulaganja u velike investicijske projekte. Važnost remonta spomenutih bagera još je veća kad se zna da su nosioci projekata domaće kompanije, a završetak radova mogli bi očekivati i prije predviđenih rokova", izjavio je direktor Rudnika "Kreka" Rešad Husagić.

Dugoročni planovi najvećeg proizvođača uglja u Federaciji BiH optimistični su i govore da bi Rudnici "Kreka" u narednim godinama mogli premašiti prijeratnu proizvodnju i dostići očekivanih 3.000.000 tona uglja.