Kakanj
0

U rudarskom pogonu "Haljinići" prezentirana savremena mehanizacija

FENA
U industrijskom krugu pogona "Haljinići“ Rudnika mrkog uglja "Kakanj“, a u okviru 19. Generalnog bh. sajma "ZEPS 2012“ koji se danas završava u Zenici, u petak je prezentiran automatizovani elektrohidraulični sistem za daljinsko upravljanje samohodnom hidrauličnom podgradom i otkopnom mašinom u podzemnoj eksploataciji uglja.

Prema informaciji iz RMU "Kakanj“, na jednom od radioničkih platoa, montirano je pet hidrauličnih samohodnih sekcija, kao segment samohodne hidraulične podgrade iz širokog čela.

Prezentaciji su prisustvovali rudarski stručnjaci iz svih federalnih rudnika uglja, predstavnici Federalnog ministarstva za energiju, rudarstvo i industriju i proizvođača ove opreme "Elektro-Elektronik Pranjić“ (EEP) iz Gelsenkirchena.

"Prezentiranu opremu ne koristi nijedan naš rudnik i zato je ovo bila prilika da se rudarski stručnjaci upoznaju sa ovim specijalnim sistemom automatskopg upravljanja u kojem rudar, neposredni izvršilac, više ne mora biti u širokom čelu da bi pokrenuo segmente hidraulične podgrade. Posebno je značajno što se ovi upravljački automatizovani sistemi mogo montirati na stare širokočelne podgrade. U našim rudnicima uglavnom se i koriste više decenija stare podgrade, koje bi sa ovim sistemom mogle biti znatno sigurnije i učinkovitije“, saopćeno je iz RMU "Kakanj“.

Prezentirana oprema trebala bi biti predmet buduće nabavke u Rudniku mrkog uglja "Kakanj“.