{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U RS-u u septembru niže plaće, a veće cijene

F
23.10.2017. u 11:56
0
48
U RS-u u septembru niže plaće, a veće cijene
0
U RS-u u septembru niže plaće, a veće cijene
Prosječna neto plaća u RS-u u septembru ove godine je iznosila 830 KM i u odnosu na august realno je manja za 0,6, dok su istovremeno cijene u prosjeku veće za 0,3 posto, a na godišnjem nivou i za 0,6 posto.
Najviša prosječna neto plaća isplaćena je u području finansijske i djelatnosti osiguranja i to 1.305 КM, a najniža u području djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvu i ugostiteljstvu, svega 543 KM, podaci su entitetskog Zavoda za statistiku.

U septembru 2017. godine, u odnosu na august, nominalni rast neto plaće zabilježen je u područjima poljoprivreda, šumarstvo i ribolov i to 1,6 posto, u ostalim uslužnim djelatnostima za 1,1 i informacijama i komunikacijama jedan posto.

Smanjenje zarade, u nominalnom iznosu, zabilježeno je u područjima djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvu i ugostiteljstvu za 3,5 posto, zatim u području vađenje ruda i kamena 3,3 i za administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti došlo je pada za 1,6 posto.

Statističari su zabiljžili i da su u septembru od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene zabilježene u šest, niže cijene u jednom, dok su u pet odjeljka, u prosjeku ostale nepromijenjene.

Najveći rast cijena u septembru zabilježen je kod odjeće i obuće i to tri posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: