OEDC
0

U recesiji već 30 zemalja

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) upozorila je u četvrtak da su ekonomije 30 zemalja njenih članica već u recesiji i da će sljedeće godine ostvariti minimalnu stopu rasta od 0,3 posto, nakon očekivane privredne ekspanzije u 2008. od 1,4 procenta.

"Privreda zemalja članica OECD-a je, sudeći prema svemu, ušla u fazu pada, što je izazvalo porast nezaposlenosti u nizu zemalja", navodi se u najnovijem izvještaju ove organizacije.

Ekonomija članica OECD-a će početi da se oporavlja tek u 2010. godini, kada se očekuje za cijelu grupaciju privredna ekspanzija od 1,5 posto, navodi se u izvještaju, prenose agencije.

OECD u najnovijoj analizi predviđa da će Sjedinjene Države ove godine ostvariti privredni uspon od 1,4 posto, dok se za 2009. prognozira pad ekonomske aktivnosti na minus 0,9 procenata, kao i nešto veći ekonomski uspon u 2010. godini od 1,6 posto.

Prema procjeni OECD-a, u zoni eura ove godine treba očekivati rast od 1,1 posto, dok bi dogodine monetarni blok u kome se sada nalazi 15 država, a od Nove godine i Slovačka, mogao očekivati negativnu stopu privredne ekspanzije od 0,5 procenata.

Blagi oporavak privrede zone eura OECD predviđa u 2010. Tada bi stopa rasta u toj regiji trebalo da se kreće oko 1,2 posto.

Stručnjaci ove organizacije, čije je sjedište u Parizu, predviđaju da će se nivo nezaposlenosti u zemljama OECD-a iduće godine povećati na prosječnih 6,9 posto, što je jedan procent više u odnosu na sadašnji prosjek osoba bez posla.

U toku 2010. zemlje članice OECD-a imat će, u prosjeku, veću stopu nezaposlenosti od 7,2 posto. Rast nezaposlenosti bit će najveći, kako se predviđa u analizi OECD-a, u zoni eura, gdje će se dogodine uvećati na 8,6 posto i na devet procenata tokom 2010., sa 7,4 procenta u ovoj godini.

U SAD-u će, međutim, nezaposlenost biti nešto niža jer stopa osoba bez posla naredne godine neće premašiti u prosjeku 7,3 posto (trenutno je u SAD-u stopa nezaposlenosti 6,5 posto) i 7,5 procenata u toku 2010.

Ekonomisti OECD-a ocjenjuju da je sasvim loša situacija koja je u privredi članica ove organizacije zabilježena sredinom septembra privremena pojava.

Period finansijskih potresa u zemljama članicama OECD-a mogao bi međutim potrajati znatno duže i produžiti se na cijelu 2009. godinu i da tek nakon toga nastupi period postepene normalizacije, zaključuje se u najnovijoj analizi OECD-a.