SO rudnika "Kreka"
0

U protekle dvije godine proizvedeno pet miliona tona uglja

FENA
Sindikalna organizacija rudnika "Kreka" u Tuzli, Upravni odbor jedinstvene organizacije boraca Rudnika uglja "Kreka" u Tuzli i Vijeće uposlenika izdalo je saopćenje u vezi sa stanjem u rudnicima uglja "Kreka", u kojem navode da su rudari "Kreke" u protekle dvije godine sa dotrajalom opremom proizveli pet miliona tona uglja i po niskoj cijeni koji ima taj ugalj, to predstavlja ogromnu proizvedenu novu vrijednost.

U saopćenju tvrde da se plate i naknade za topli obrok redovno isplaćuju, najkasnije do 12. u mjesecu za prethodni mjesec, te da se od 1. januara 2010. na isplaćene lične dohotke u Rudnicima uglja "Kreka" u Tuzli uplaćuju porezi i doprinosi po važećim zakonskim odredbama.

Ističu da se od 1. jula 2010. u potpunosti poštuje sporazum potpisan između Sindikata i Uprave preduzeća o isplati dugovanja po kolektivnom ugovoru za period od 2004. do 2007., kao i da je u 2012. isplaćen regres u visini od 907 KM i dodatnih 200 KM povodom obilježavanja Dana rudara 2012.

Također, naglašavaju da se svim radnicima na mjesečnom nivou lični dohodak obračunava na 172 sata i da se invalidi rada iz "Krake" ne šalju na ulice i pred zgrade državnih institucija, nego imaju zadovoljavajući status.

-Ovo su rezultati rada rudara "Kreke", kao i direktora ZD Rudnici uglja "Kreka" u Tuzli Rešada Husagića - navodi se u saopćenju, kojim reagiraju na izjave Saliha Delića, savjetnika direktora ZD Rudnici, Safera Mušanovića, predsjednika sindikata rudara FBiH i člana Nadzornog odbora Rudnika uglja "Kreka" u Tuzli i Fertika Glibanovića, član glavnog odbora sindikata rudara FBiH, a o aktuelnom stanju u Rudnicima uglja "Kreka u Tuzli.

-Rudari "Kreke" mogu biti sigurni da je navodni stečaj izmišljena priča ove grupe ljudi - tvrde u saopćenju Sindikalna organizacija rudnika "Kreka" u Tuzli, Upravni odbor jedinstvene organizacije boraca Rudnika uglja "Kreka" u Tuzli i Vijeće uposlenika.

Ističu kako su uvijek podržavali kvalitetne kontrole rada upravljačke strukture u preduzeću te dodaje kako za svoj rad, direktor ZD Rudnici uglja "Kreka" u Tuzli Rešad Husagić podnosi izvještaje nadležnim organima i tijelima koji su imenovani od nadležnih institucija.