{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U prehrambenoj industriji RS najmanja primanja i sve češći otkazi

F
18.4.2012. u 17:44
0
0
U prehrambenoj industriji RS najmanja primanja i sve češći otkazi
0
U prehrambenoj industriji RS najmanja primanja i sve češći otkazi
Foto: Ilustracija
Zarade radnika u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji u Republici Srpskoj (RS) su među najnižim, a ostali su i bez posebnog kolektivnog ugovora.
U prošloj godini plaće u poljoprivredi iznosile su 545 KM, u prehrambenoj industriji 558, u ribarstvu 560 i zemljoradničkim zadrugama 439 KM, što je dno ljestvice u odnosu na potrošačku korpu u RS-u, upozorio je predsjednik Sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije RS-a Jovan Jovanović.

Svakodnevna su otpuštanja radnika, kaže Jovanović navodeći da je 780 zaposlenih u tim oblastima ostalo bez posla kao tehnološki višak ili otišlo u druge djelatnosti, dok je u prva tri mjeseca ove godine 185 radnika ostalo bez posla.

“Ima nagovještaja da će u toku ove godine biti otpuštanja čak i u onim preduzećima koja mogu da ispune sve obaveze prema radnicima”, ukazao je Jovanović u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Upozorio je i da se u 70 posto preduzeća u poljoprivredi radi duže od dozvoljenih 10 sati prekovremenog rada sedmično, bez isplate posebnog stimulansa za radnike koji rade duže i da poslodavci u ovoj godini nisu produžili ugovore radnicima koji su radili na određeno vrijeme, pravdajući to smanjenjem posla, iako je počela sezona radova i u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji.

"Ako se Vlada opredijelila da sačuva svako radno mjesto, onda je prilika da se okrene rješavanju problema preduzeća koja će ići u stečaj, ali i onih koja još mogu da funkcioniraju", ukazao je Jovanović.

Sindikalci su optužili Udruženje poslodavaca poljoprivredne i prehrambene industrije da su jednostrano i protivzakonito otkazali posebni kolektivni ugovor.

Zatražili su i razgovar s predstavnicima Ministarstva rada da bi dogovorili novi kolektivni ugovor ili se vratiti na postojeći.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: