Najbolji u Evropi
281

U posjeti Turkish Airlinesu u Istanbulu: Priča o aviokompaniji koja osvaja svijet

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
U poslovnom svijetu malo je kompanija koje imaju tako streloviti rast kao što je to Turkish Airlines, a kad se uzme u obzir aviosektor, ovoj turskoj, izuzetno uspješnoj poslovnoj priči nema premca.

U Istanbulu u to se uvjerila ekipa bosanskohercegovačkih novinara, koji su ovog mjeseca posjetili sjedište Turkish Airlinesa, Akademiju za obuku pilota i kabinskog osoblja, te uživali u pogodnostima letenja poslovnom klasom ove kompanije.

Muhammed Fatih Durmaz, potpredsjednik zadužen za Istočnu Evropu i Balkan, u razgovoru s novinarima predstavio je vrtoglavi rast kompanije, njene vizije daljeg razvoja, izazove i potencijale koje pred njih postavlja razvoj turske ekonomije te značaj Sarajeva i Bosne i Hercegovine za Turkish Airlines.

"U periodu od 2003. do 2016. godine, kompanija se razvijala brže nego svjetska avijacija. Broj aviona je porastao sa 162 na 540, broj putnika s 30 na 122 miliona. Važan vjetar u leđa razvoju kompanije dao je razvoj turske ekonomije i porast broja potencijalnih putnika kako za domaće, tako posebno za međunarodne letove. Dok je broj putnika na svjetskom nivou rastao po stopi od 2,6 u periodu od 1995. do 2015. godine, broj putnika kod nas je porasta 6,7 puta", kazao je Durmaz.

Veliku pogodnost razvoju Turkish Airlinesa predstavlja sjajan geografski položaj Istanbula, njenog glavnog aerodroma.

"Kompanija će sigurno doživjeti novi uzlet kad se u oktobru ove godine otvori novi aerodrom u Istanbulu što je turski mega projekat. Istanbul New Airport zamišljen je kao najveći svjetski aerodrom s kapacitetom od 200 miliona putnika godišnje", najavio nam je potpredsjednik ove kompanije Muhammed Fatih Durmaz.

Turkish Airlines posebno je ponosan na činjenicu da su vodeća kompanija po broju svjetskih destinacija, a cilj joj je ući među deset najvećih po broju putnika.

"Kompanija ima 24 hiljade uposlenih, a zajedno s ostalim članicama grupe taj broj doseže skoro 50 hiljada. Jako raste i cargo promet, više od tri puta nego što raste svjetski prosjek", kazao je Durmaz, naglasivši kako su ambicije kompanije ogromne, a zasnovane prije svega na potencijalu svojih kadrova, natprosječno mladih i obrazovanih.

Trening akademija Turkish Airlinesa nalazi se neposredno uz Ataturk aerodrom i opremljena je po najstrožim standardima potrebnim za obuku pilota i kabinskog osoblja. Ništa se ne prepušta slučaju, svaka situacija koja se može zamisliti pažljivo se uvježbava, a deset simulatora rade neprestano.

Let biznis klasom Turkish Airlinesa posebno je iskustvo, lišeno gužvi, čekanja u redovima i neugodnosti bilo koje vrste, a obogaćeno vrhunskom udobnosti, izuzetno ljubaznim osobljem i osjećajem klase na svakom koraku. U takvom ugođaju i oni koji se boje leta avionom neće stići da razmišljaju o strahu zabavljajući se delicijama koje prolaze ispred vas.

Lounge ove kompanije na njihovom matičnom Ataturk aerodromu teško je opisivao hedonističko iskustvo, nevjerovatne usluge, vrhunske kuhinje iz svih dijelova svijeta, a sve potpuno besplatno za putnike poslovne klase.

Riječi su jedno, a životno iskustvo ipak nešto drugo. Naše preporuke da se lično uvjerite zašto ova kompanija redovno dobija priznanja za najbolju u Evropi, najbolju poslovnu klasu, lounge usluge... Letite i uživajte!