biznis
0

U ponedjeljak parafiranje Sporazuma o privrednoj saradnji BiH i Slovenije

FENA
Ambasadorica Republike Slovenije Nataša Vodušek i pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Sabrija Šerifović u ponedeljak, 9. juna parafirat će Sporazum između Vlade Republike Slovenije i Vijeća ministara BiH o privrednoj saradnji, najavljano je iz slovenske Ambasade u BiH.

Ulaskom u Evropsku uniju sve nadležnosti Republike Slovenije s područja zajedničke trgovinske politike su prenesene na Evropsku uniju.

Vlada Republike Slovenije je 15. aprila 2004. prihvatila inicijativu za sklapanje sporazuma o promjenama pojedinih sporazuma s područja privredne i trgovinske saradnje, koje Republika Slovenija ima sklopljene s trećim državama i nisu u skladu s pravnim redom EU.

Slovenija i BiH su se dogovorile za sklapanje novog sporazuma, koji će nadoknaditi prethodni sporazum. Pregovaranja su tekla diplomatskim putem i završena ove godine, kada je bh. strana potvrdila tekst sporazuma kao konačno usklađen.

Ugovorene strane se obavezuju da će nastojati da se brinu oko razvoja i širenja međusobne saradnje na privrednom području.

Privredni odnosi morali bi se razvijati naročito na području poljoprivredne politike, transporta i telekomunikacija, zdravlja, okoliša, obrazovanja, turizma, hemijske i farmaceutske industrije, rudarstva, građevinarstva, informatike...

Međusobnu saradnju će ugovorene strane jačati potporom i jačanjem saradnje organa javne uprave, poslovnih udruženja, regionalnih i lokalnih subjekata, izmjenom informacija o razvojnim projektima, potporom učešća na sajmovima, izložbama, seminarima i konferencijama, promocijom učešća malih i srednjih preduzeća - promocijom ulagačkih aktivnosti, pobuđivanjem razvoja saradnje tako unutar regije kao i na području uzajamnih interesa, na međunarodnom nivou.

Sa namjerom usklađivanja aktivnosti ugovorene strane osnivaju zajedničku komisiju za privrednu saradnju. Njen zadatak je prvenstveno vrednovanje stepena uzajamne saradnje na privrednom području te traženja mogućnosti i pružanja prijedloga za jačanje ovakve saradnje.

Nadležni organ, koji će brinuti o izvođenju sporazuma je na slovenskoj strani Ministarstvo privrede.

Sporazum će biti parafiran na engleskom jeziku (na kojem je teklo usklađivanje), a bit će potpisan na slovenskom, te na sva tri službena jezika BiH -bosanskom, hrvatskom i srpskom - te engleskom jeziku.