HE Jablanica
0

U pogon pušteni rekonstruirani agregati

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić, danas je svečano pustio u pogon svih šest rekonstruiranih agregata na HE Jablanica, u što je uložen 31 milion švicarskih franaka kreditnih sredstava i 35 miliona KM, sredstava Elektroprivrede BiH.

Svečanostima su prisustvovali i čestitke domaćinima uputili i premijer FBiH Nedžad Branković, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Vahid Hećo, u ime ambasadora Švicarske u BiH, Rolfa Lenca, obratila se Rosemarie Henny, zatim generalni direktor JP Elektrioprivreda BiH Amer Jerlagić, a bili su prisutni i predsjednik Nadzornog odbora EP Edhem Bičakčić, jedan broj članova Vlade FBiH i Vlade HNK/Ž, načelnici općina Jablanica i Konjic i drugi.

Silajdžić je čestitao svima koji su učestvovali u ovom značajnom projektu, kao i Vladi Švicarske koja je prepoznala važnost energetskog sektora za razvoj Bosne i Hercegovine.

-Završetkom revitalizacije HE Jablanica, hvatamo korak s vremenom, ali ovo je i uvod u nove planove, jer treba znati da preko 50 posto bh. hidropotencijala još nije iskorišteno, dodao je Silajdžić.

Direktor Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić i direktor HE Jablanica Omer Macić, najavili su rekonstrukciju HE Salakovac i HE Grabovica, koje poslije 26 godina rada i poslije rata, pokazuju simptome pogonske nepouzdanosti. Za pripremne radove na ovom projektu Elektroprivreda BiH već je izdvojila16 miliona KM.

Agregati HE Jablanica u pogon su puštani sukcesivno u periodu od 1954. do 1958. godine, a rekonstrukcijom, njihova snaga povećana je za 25 posto, dok je životni vijek elektroenergetske opreme produžen za oko 30 godina.

Ugrađena najsavremenija tehnologija i upravljačka oprema omogućava savremeno vođenje eksploatacije, kako s lica mjesta tako i iz dislociranih centara upravljanja.