biznis
7

U planu poboljšanje puta Sarajevo - Foča

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske saopštilo je da je usaglasilo projektni zadatak sa Evropskom komisijom za izradu glavnog projekta Foča - Hum, sa međudržavnim mostom i izradu studijske dokumentacije za poboljšanje puta Sarajevo - Foča.

U saopštenju se dodaje da je postupak javne nabavke za izbor konsultanta završen, ali da Evropska komisija još nije obavijestila Ministarstvo o izboru konsultanta.

Prema međunarodnim finansijskim institucijama bit će aplicirano za obezbjeđivanje finansijskih sredstava za izgradnju ove dionice.

Vrijednost projekta će se znati poslije izrade projektne dokumentacije, s tim da je procjena da će projekat koštati oko 60 miliona eura, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva podsjećaju da je 2013. godine u saobraćaj pušten magistralni put Foča - Gacko, preko prevoja Čemerno, čime je uspostavljena najkraća veza sjevernog i južnog dijela BiH, a za koji je Vlada RS obezbijedila 73,1 milion KM.

Također, na magistralnom putu Pale - Ustiprača izgrađen je tunel Stambulčić, vrijednosti 17 miliona KM, čime su putnički i teretni saobraćaj višestruko olakšani i bezbjedniji, dodaje se u saopštenju.