biznis
0

U ovom mjesecu početak realizacije obaveza "Zarubežnjefta" brodskoj rafineriji

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će ruska kompanija "Zarubežnjeft" tokom ovog mjeseca početi realizaciju ranije utvrđenih programskih i ugovornih obaveza za Rafineriju nafte Bosanski Brod.

On je u Sankt Peterburgu, gdje učestvuje na 12. Međunarodnom ekonomskom forumu, rekao je da je delegacija RS-a na današnjem sastanku sa novim rukovodstvom "Zarubežnjefta" uspjela da na pravi način riješi pitanje brodske Rafinerije nafte.

Dodik je pojasnio da se to, kako je javio Radio RS-a, prevenstveno odnosi na obaveze koje su nastale nakon isplate duga koje je Vlada RS-a izvršila do sada.

Najavio da će u narednih sedam do deset dana biti dobijen akreditiv kojim će biti isplaćeno 36 miliona eura duga, dok će preostalih 36,5 miliona eura duga biti izmireno nakon što budu regulirani svi dosadašnji dugovi, kakav je i do sada bio dogovor.

Radnici Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu štrajkom traže da im ruski kupac izmiri zaostala dugovanja.

Dodik je dodao da je delegacija RS-a na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu predstavila ekonomske mogućnosti RS-a i njene potencijale.

Delegaciju Vlade RS-a, osim premijera Dodika, čine potpredsjednica Vlade Jasna Brkić, ministri finansija i saobraćaja i veza Aleksandar Džombić i Nedeljko Čubrilović i savjetnik premijera za evropske integracije i saradnju sa međunarodnim organizacijama Željka Cvijanović.

Forum se održava pod pokroviteljstvom i uz učešće predsjednika Ruske Federacije, i svake godine okuplja svjetske lidere koji raspravljaju o najaktuelnijim pitanjima u svjetskoj ekonomiji.