Federalni zavod za zapošljavanje
0

U ovoj godini planirano zapošljavanje oko 4.050 osoba

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Federalni zavod za zapošljavanje (FZZZ) u ovoj godini će sa oko 15 miliona KM podržati i sufinansirati zapošljavanje oko 4.050 osoba u Federaciji BiH.

Kroz Program sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja žena trebalo bi biti uposleno oko 900 osoba, Program zapošljavanja i samozapošljavanja povratnika oko 500 osoba, a kroz Program sufinansiranja i zapošljavanja Roma oko 50 osoba.

Kroz Program sufinansiranja zapošljavanja mladih bez radnog iskustva, kako je istaknuo danas na konferenciji za novinare u Sarajevu direktor FZZZ-a Miralem Šarić, trebalo bi biti uposleno 2.500 osoba, a kroz novi Program sufinansiranja samozapošljavanja mladih osoba "Mladi poduzetnik" oko 100 osoba.

Prema Programu rada za 2011, koji je usvojen na Vladi FBiH, Zavod će, također, izdvojiti 1,5 miliona KM za Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, pružiti podršku u obuci, zapošljavanju i samozapošljavanju teško zapošljivih grupa nezaposlenih osoba s 500 hiljada KM te za Program sufinansiranja obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije, za oko 3.000 osoba, izdvojiti 1,5 miliona KM.

Također, određeni novčani iznosi bit će izdvojeni i za projekte "Uspjet ću" i "Socijalna, poduzetnička i e-inkluzija žena 40 +" te Program zapošljavanja i zadržavanja mladih u BiH i Program zapošljavanja mladih u BiH.

Šarić je kazao da je danas u dnevnim novinama objavljen javni poziv za učešće u Programu zapošljavanja i samozapošljavanja žena u 2011., a da su već ranije u ovoj godini objavljeni javni pozivi koji se odnose na zapošljavanje Roma i povratnika.

Govoreći o usvojenom Izvještaju o radu FZZZ-a za 2010. godinu, Šarić je rekao da je Zavod u protekloj godini omogućio zapošljavanje 2.350 mladih osoba bez radnog iskustva, 579 žena, 563 povratnika, 357 osoba s invaliditetom, 98 Roma te proveo i sufinansirao niz projekata u vrijednosti oko 12 miliona KM.

Dodao je i to da je FZZZ u 2010., između ostalog, izvršio uplatu nedostajućih sredstava kantonalnim službama za zapošljavanje od 12 miliona KM.