|

U ovoj godini fokus na realizaciji projekata koji se finansiraju iz sredstava EU

U ovoj godini fokus na realizaciji projekata koji se finansiraju iz sredstava EU
0
F
FENA
4.1.2011. u 14:30
0
komentara
0

dijeljenja
U ovoj godini fokus na realizaciji projekata koji se finansiraju iz sredstava EU
Skupština Sarajevske regionalne razvojne agencije - SERDA usvojila je na posljednjoj sjednici Plan aktivnosti za 2011. godinu koji predviđa značajnu podršku malim i srednjim preduzećima i jačanju tržišta rada, razvoju poslovne infrastrukture, turizma i zaštite okoliša, rečeno je Feni u SERDA-i.
Dio Poslovnog plana obuhvata realizaciju pet projekata koji se finansiraju iz sredstava EU, čija je vrijednost oko 3,7 miliona KM.

Radi se o projektima: Projekt Podrška konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u metalnoj industriji kroz uvođenje novih tehnologija i zanimanja, implementaciju EU standarda i jačanje izvoznih sposobnosti –EUMETAL, Podrška razvoju Eko turizma u Nacionalnom parku Sutjeska, Projekt "FATE- od armije do poduzetništva", Projekt TEX-EASTile i Projekt METRIS PLUS.

Drugi dio se odnosi na projekte čija je realizacija osigurana kroz bilateralnu saradnju i podršku međunarodnih organizacija, dok se treći dio Poslovnog plana odnosi na realizaciju projekata kroz partnersko učešće SERDA-e i njenih osnivača.

Realizacija projekata, kako ističu u SERDA-i, doprinijet će ekonomskom razvoju Sarajevske makroregije, ali i cijele BiH.

Planom za 2011. godinu SERDA-ina poslovna orijentacija će i dalje biti usmjerena prema saradnji sa drugim regijama, njihovim razvojnim agencijama, sticanju praktičnih iskustava na bazi partnerskog učešća u apliciranju na fondove EU, te samostalnog apliciranja na raspoložive tendere EU i učešće u projektnim aktivnostima u programima prekogranične saradnje BiH - Srbija i BiH - Crna Gora, te u okviru programa za Jugoistočnu Evropu i Jadranskog programa INTERREG.

Svjesni činjenice da samo inter-institucionalna saradnja domaćih i međunarodnih faktora može dovesti do novog kvaliteta u razvoju Sarajevske makroregije i unapređenju ekonomskih prilika u njoj, SERDA u 2011. godini nastavlja saradnju sa regijama i razvojnim agencijama iz istočne Švedske, Belgije, Španije, Italije, Hrvatske, Srbije, Turske…
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.