biznis
0

U okviru Kreditno-garantnog fonda podržana 253 poduzetnička projekta

FENA
Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, u saradnji sa Općinom Ilidža i Udruženjem poljoprivrednika KS, organizirala je danas prezentaciju Kreditno-garantnog fonda (KGF) za poljoprivredne proizvodače sa područja Kantona Sarajevo.

SERDA, kako je istaknuto, već nekoliko godina uspješno realizira projekat Kreditno-garantni fond koji omogućava lakši pristup kreditnim sredstvima malim i srednjim preduzećima i poljoprivrednim proizvodačima.

U okviru KGF-a dosad su podržana 253 poduzetnička projekta te plasirano 4.265.150 KM.

Poljoprivredni proizvodači iz Kantona Sarajevo, njih oko 40, ovom prilikom su se upoznali sa mogućnostima koje KGF pruža te dobili detaljne informacije o načinu apliciranja za ovakav oblik finansijske pomoći.

Činjenica je da u razvijenim zemljama EU, više od 40 godina kreditno-garantni fondovi predstavljaju uspješne vidove finansijskog instrumenta u poticanju razvoja malih i srednjih preduzeća i poljoprivredne proizvodnje.

Zahvaljujući takvim fondovima nastoje se prevazići i ublažiti brojne prepreke na tržištu, kao npr. nepostojanje kvalitetnog obezbjedenja kreditnih sredstava, zatim adekvatnih dokaza da je finansiranje potrebno, nedovoljna sposobnost za pripremu kreditnog zahtjeva itd.

U BiH garancijski fond se pojavljuje na tržištu kao alternativa mikrokreditnim organizacijama i to sa povoljnom kamatnom stopom i funkcioniše kao revolving fond.

Pored povoljne kamate i fleksibilnih instrumenata obezbjeđenja, korisnici Kreditno-garantnog fonda SERDA-e dobijaju svu potrebnu tehničku pomoć i savjetovanje prilikom kompletiranja kreditnog zahtjeva.