FBiH
0

U oktobru jeftinije ulje, a skuplje mlijeko

FENA
Na nivou Federacije BiH u oktobru došlo je do pada cijena ulja za četiri indeksna poena, dok su cijene ostalih proizvoda ostale na istom nivou, osim mlijeka koje je poraslo za dva indeksna poena.

Na osnovu analize cijena životnih namirnica po kantonima i za Federaciju BiH koju mjesečno pravi Federalno ministarstvo trgovine, najviša cijena brašna tip 500 je u Unsko-sanskom kantonu, a najniža u Bosanskopodrinjskom.

Cijene hljeba su najviše u Zeničko-dobojskom, a najniže u Livanjskom kantonu, dok je cijena mlijeka najniža u Bosanskopodrinjskom, a najviša u Livanjskom. Cijena ulja je najviša u HNK-u, a najniža u Unsko-sanskom.

Cijena maslaca je pala u Posavskom kantonu za šest indeksnih poena, najniža je u HNK-u a najviša u Livanjskom kantonu.

Šećer je pojeftinio u Srednjobosanskom kantonu za 10 indeksnih poena, dok je u ostalim kantonima ostao većinom na istom nivou.

Cijena soli je opala za 10 indeksnih poena u Posavskom i osam indeksnih poena u Srednjobosanskom kantonu, dok je u Zapadno-hercegovačkom porasla za 13 indeksnih poena.

Što se tiče cijene deterdženta, ona je pala u Tuzlanskom i Bosanskopodrinjskom kantonu za pet indeksnih poena, a u Srednjobosanskom porasla za osam indeksnih poena.