biznis
0

U Novom Travniku otvorena toplana nakon 20 godina

Sarajevo-x.com
U Novom Travniku puštena je u rad Toplana nakon 20 godina. Ovom činu prisustvovali su svi Kantonalni ministri na čelu sa premijerom kao i načelnik Novog Travnika sa svojim saradnicima. Svečanost su uveličali i direktori pojedinih preduzeća Travnika i Novog Travnika.

Prošle godine Toplanu u stečaju u Novom Travniku kupila je UNIS “Energetika” d.o.o. Sarajevo i počela sa rekonstrukcijom i revitalizacijom.

U utorak su u pogon puštena dva kotla po 26 MW toplotne snage koji će odmah početi isporučivati paru i vrelu vodu za industrijski lokalitet BNT Novi Travnik. Do kraja ove godine biće osposobljen vrelovod i glavna podstanica u samom gradu. Time će se stvoriti uslovi da se počne isporučivati toplotna energija i potrošačima u samom gradu. Inače većina građana Novog Travnika imaće grijanje sa daljinskog sistema od naredne sezone grijanja.

UNIS “Energetika” d.o.o. je u ovu prvu fazu rekonstrukcije Toplane i distributivne mreže uložila oko 5 miliona KM, od čega 3 miliona kreditnih sredsta a 2 miliona vlastitih ulaganja.

U ovom vremenu teške krize i nedostatka sredstava za plasman ipak je Unicredit Bank podržala ovaj projekat koji se sada realizuje i koji će biti završen do kraja 2012. godine i u koji će ukupno biti uloženo oko 10 miliona KM.

Tokom 2011. godine u ovom preduzeću u Novom Travniku uposleno je novih 40 radnika.